Átadták a Miskolc tehermentesítő út és az úgynevezett Y-híd projekthez kapcsolódó, nettó 1,4 milliárd forintból megépített kerékpáros hidat és kerékpárutat a borsodi megyeszékhelyen.


Az eseményen Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítési beruházások támogatásáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a 430 méter hosszú kerékpárúttal lényegében befejeződött a tavaly átadott Y-híd környezetének megépítése, így már minden közlekedési módon biztonságossá vált Miskolc egyik legösszetettebb közlekedési csomópontja.

A tavaly decemberben elkészült, a korábbi szintbeli vasúti kereszteződést kiváltó közúti felüljáró összeköttetést teremt Szirma, a Martinkertváros és a belváros között, tehermentesítve a belvárosi utakat – mondta el Pántya József. Hozzátette, hogy a nettó 15,5 milliárd forint értékű komplex hídberuházással megszűntek a csúcsidőben tapasztalható torlódások, és könnyebben elérhetővé vált a Tiszai pályaudvar.

Megjegyezte: az eredeti beruházás nem tartalmazta a Csokonai utca meghosszabbítását, a hídnál található P+R parkoló megépítését, a Kisfaludy utcai közúti híd teljes felújítását, a kivitelező és a minisztérium azonban a lakossági igényeknek, illetve a műszaki szempontoknak megfelelően módosította és kibővítette a projektterveke

Így készülhetett el többek között az a 430 méter hosszú kerékpárút és egy 56 tonna súlyú ívhíd, amely keresztezi a Budapest-Miskolc nagy forgalmú vasútvonalat – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) az átadón elmondta, Miskolc történetének egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése fejeződött be, az első ütemhez kapcsolódó összes beruházás elkészült. A Kisfaludy utcát érintő beruházás és a kerékpárút sem szerepelt ugyan az eredeti tervekben, de a kivitelező és a minisztérium a lakossági javaslatokat meghallgatva megvalósította ezeket.

Ez a projekt nem áll meg, innen a Tiszai pályaudvar felé, egészen az egyik nagy bevásárlóközpontig épülhet meg egy új, kétszer két sávos útszakasz – mondta el a képviselő.

Hirdetés