A kormány idén júliustól megvonja a finanszírozást a gazdasági társaságként működő önkormányzati szakrendelőktől. Balatonalmádiban az Egészségház működése 2020-ban fordult veszteségbe: valószínűleg ezért döntött az átadás mellett az önkormányzat.


Egyházi kézbe adná a járóbeteg-szakellátást Balatonalmádi önkormányzata – derül ki a képviselő-testület februári rendkívüli ülésének írásos előterjesztéséből. A Balaton-parti kisváros rendelőintézete, az Egészségház mindeddig százszázalékos önkormányzati tulajdonú cégként működött, ám a tavalyi jogszabály-módosítások után ez idén júliustól már nem lehetséges.

Az eddig nem derült ki, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat pontosan melyik egyházzal vagy egyházi fenntartású egészségügyi intézménnyel tárgyal az ügyben, ezért helyi civilek „teljes körű tájékoztatásra” szólították fel a városvezetést.

Az ügy hátterében az áll, hogy a kormány az idei költségvetési törvénybe rejtve az önkormányzati rendelőintézetek finanszírozási rendszerének átszervezéséről döntött még tavaly júniusban. A változás lényege, hogy az ilyen szakrendelők nem működhetnek tovább gazdasági társaság formájában, hanem költségvetési szervvé kell átalakítani őket, ellenkező esetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) idén júliustól már nem finanszírozza tovább a működésüket. Hogy a kormánynak ezzel mi a tényleges célja, azt a 24.hu által megkérdezett szakértők is csak találgatni tudják.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés