Felelősen járnak el az önkormányzatok, ha a rendelési idő alatt biztosítják az alternatív orvosi ügyeletet – mondta lapunknak Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője.


Mint arról beszámoltunk, a Pest megyei településeken erős ellenérzéssel fogadták, hogy a korábbi ügyeleti ellátást központosították, így több helyen megszűnt ez a szolgáltatás, a helyieknek távolabbra kell utazniuk. A polgármesterek egyre-másra kapnak ajánlatot alternatív szolgáltatást kínáló cégektől.

Ezek a vállalkozások azonban 24 órás szolgálatot már nem tudnak adni, mert egy jogszabály a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletek működtetését az Országos Mentőszolgálat kizárólagos hatáskörébe utalta. Az OMSZ ezt a feladatot hétköznap délután 16 órától 22 óráig, munkaszüneti napokon 8 órától este tízig az ügyeleti pontokon a háziorvosok közreműködésével látja el, ám munkaidőben továbbra is a háziorvosnak kell ellátnia, köztük azok esetében is, akik maguktól nem tudnak eljutni a rendelőbe. Csakhogy egy másik rendelkezés szerint a háziorvos rendelési időben nem hagyhatja el a rendelőt.

A cikk nem ért véget, itt olvashatja tovább

Hirdetés