A fővárosiak szavazatai alapján új fejlesztések indulhatnak egymilliárd forint értékben.


A fővárosi közösségi költségvetés nyílt ötletpályázata után idén ősszel ismét a budapestiek dönthettek arról, mely fejlesztési javaslatokat valósítsa meg a Fővárosi Önkormányzat.  A megvalósítandó projektek listája a beérkezett – több mint százezer – szavazat alapján állt össze, amelyeket Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyott.

A közösségi költségvetés három – esélyteremtő, zöld és nyitott Budapest – kategóriában kerül kiosztásra. A Zöld Budapest keretén belül a Beton helyett fák és bokrok és az Utcák árnyékolása növényzettel kezdeményezések nyertek. Az Esélyteremtő Budapest keretében valósulhat meg a Több nyilvános vécé Budapest közterületein című projekt. A Nyitott Budapest keretében Védett kerékpáros útvonalak valósulhatnak meg. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a helyhez kötődő projektek jobban mozgósítják a polgárokat, ezért a lokális ötleteket külön kategóriába soroltuk. Helyi Nagy Ötletek kategóriában 240 millió forint értékben két ötlet nyert: a Tegyük árnyékosabbá, hűsebbé a Széll Kálmán teret és a Biztonságosabb gyalogos és kerékpáros közlekedés a Szent Gellért rakparton címűek.

Helyi Kis Ötletek kategóriában 393 millió forint értékben tizenkét javaslat valósulhat meg. Az első három nyertes a Boráros tér zöldítése, a Kerékpáros biztonság növelése a Nagykörúton, és a Funkció nélküli burkolt felületek zöldfelületté alakítása Kelenföldön.

Érkezett nyertes javaslat a Gőtés-tó és környezetének rendbetételére, továbbá a 14-es villamos vonalán a Zöld villamosmegállók létesítésére.

Ugyancsak megvalósul a Liget tér fásítása, zöldítése Kőbánya alsónál illetve a Stefánia úti kerékpárút és járda közvetlen átvezetése a Városligetbe.

A megszavazott fejlesztések között van még a Kelenföld vasútállomás melletti buszvégállomásra árnyékolók és esővédők telepítése, a Randióra a Blahán, a Zebra az Üllői úton a Corvin-negyednél, a Népliget gyalogos és kerékpáros elérésének megkönnyítése és a Kerékpáros nyom létesítése a külső Bécsi úton.

Mivel a várható megvalósítási költségek nem merítették ki az adott kategóriákban rendelkezésre álló összeget, a különbözet összevonását követően a fennmaradó úgynevezett maradványkeretet (27 millió forint) szintén a közösségi költségvetés megvalósítására használja fel a Főváros.

(Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal)

Hirdetés