Az idei nyári diákmunka programba az eredetileg tervezett 26-27 ezer helyett több mint 29.700 diákot tudtak bevonni.


Ezt Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára jelentette be. A program támogatására szánt 3,5 milliárd forint végül 3,8 milliárd forintra emelkedett.

A korábbi évekhez hasonlóan a diákok 80 százalékát az önkormányzatok foglalkoztatták, de a programban részt vevők jelentős számban dolgoztak a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is. Czomba Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a program nyújtotta pénzkereseti lehetőség – a két hónap alatt megszerezhető nettó 140-170 ezer forint – sokat segített a diákoknak a családi kasszában vagy akár a jogosítvány megszerzésében.

Az államtitkár az M1 aktuális csatornán arra is kitért, hogy Magyarországon teljes a foglalkoztatottság, hiszen 4 millió 740 ezren dolgoznak. Ez részben óriási siker a korábbi évtizedek statisztikáihoz képest, részben viszont nagyon komoly kihívás – jegyezte meg.

Az államtitkár a Kossuth rádióban közölte, hogy Magyarország – matematikailag – nagyjából 300 ezer emberből áll a munkaerőpiaci tartalék. Czomba Sándor az M1 aktuális csatornán és a Kossuth rádióban is kiemelte, hogy amíg van dolgozni hajlandó magyar munkaerő, addig azt kell foglalkoztatni, de ha már nincs elegendő, akkor vendégmunkásokban is gondolkodni kell. Utóbbiakról azonban azt mondta, fontos, hogy akkor, annyian és azok jöjjenek, akik a gazdasági növekedés fenntartás szempontjából szükségesek.

Hirdetés