Csődbe kerülhet Balmazújváros, hónapok óta késik ugyanis a működéshez szükséges két rendelet elfogadása – számolt be az RTL Híradó. A polgármester attól tart, hogy ha november 3-ig nem születik döntés, több száz városi dolgozó bérének kifizetése maradhat el.


Számtalanszor megkísérelte már elfogadni a balmazújvárosi képviselő-testület a 2022-es költségvetés módosítását és a tavalyi zárszámadási rendeletet, azonban eddig egyszer sem sikerült. Négy fideszes és két független képviselő akadályozza a döntéshozatalt, ezért a város nem fér hozzá az Államkincstárnál lévő forrásaihoz sem. Most attól tartanak, hogy ha nem születik megoldás, akkor novemberben már nem tudnak fizetést adni majdnem 600 városi dolgozónak.

Az érintett hat képviselő a pénteki rendkívüli ülésre sem ment el, mivel szerintük „értelmetlen kétnaponta ugyanarról ülésezni”. Az egyik érintett az RTL Híradónak elmondta: továbbra sem kaptak meg minden információt a városvezetéstől ahhoz, hogy szavazni tudjanak a kérdéses rendeletekről. Szerinte a városnak rendelkezésére áll egy hitelkeret, amiből ki lehetne fizetni a dolgozókat.

Amennyiben nem sikerül megegyezni, akkor a kormányhivatal a Kúriához fordulhat, majd a vármegyei főispán hozhatja meg a szükséges jogszabályokat. A polgármester szerint azonban lehet, hogy az már késő lesz, a döntés gyorsaságától függhet, hogy kijelenthető-e Balmazújváros csődje. Hegedűs Péter szerint azonban ez csak egy technikai csőd lenne, ugyanis a rendeletek elfogadásával a szükséges összeg duplájához jutna hozzá később az önkormányzat.

Hirdetés