A Kúria június 20-i határozatával megsemmisítette a Budapest önkormányzata által bevezetett, a teherautók behajtására vonatkozó szabályozás egy részét.


A Kúria Önkormányzati Tanácsa más jogszabályokba ütközőnek ítélte, ezért megsemmisítette a Fővárosi Önkormányzat teherforgalom szabályozásáról szóló rendeletét – írja az Index. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében az önkormányzati rendeletet 2024. december 31-i hatállyal semmisítik meg.

A teherkocsik behajtási díját is tartalmazó rendeletet 2011-ben hozta az önkormányzat, majd 2023-ban a budapesti kormányhivatal azzal az indokkal támadta meg, hogy a fővárosnak nincs joga behajtási díj kivetésére. 2024-ben aztán a fővárosi kormányhivatal törvényességi felhívást intézett a fővároshoz, azt kérve, hogy utasítsák vissza a rendeletet.

Ezt követően a Fővárosi Közgyűlés arra kérte a kormányt, törvényben rögzítse a települések díjmegállapítási jogát.

A kormányhivatal közölte, a budapesti teherforgalmat ugyan lehet önkormányzati rendeletekkel szabályozni, korlátozni vagy tiltani, viszont útdíjat nem szedhet, nemrég pedig a Kúria is megállapította ugyanezt. A kérdésben az októberben megalakuló új közgyűlésnek kell új rendeletet alkotnia.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt nyilatkozta, hogy „a budapesti teherforgalmi behajtási hozzájárulási díj megszüntetése a városlakók életminőségére és általában a fővárosi környezetre kirívóan negatív hatással lenne, ezt főpolgármesterként elfogadhatatlannak tartom”.

(Index.hu)

Hirdetés