A fővárosi dolgozók béremelését ígérő költségvetésről egyezett meg a Fővárosi Önkormányzat, az első megemelt fizetés várhatóan februárban érkezik.


A „Budapest-család” munkavállalóinak fizetésemeléséről egyezett meg a Fővárosi Önkormányzat és 16 szakszervezet – tette közzé Karácsony Gergely Facebook oldalán.

A megállapodás tartalmazza, hogy 2024-ben a fővárosi dolgozók béremelésének egy főre jutó átlagos mértéke 13,5 százalék legyen. A cél, hogy a munkavállalók már februárban megkaphassák a megemelt januári bért, így a tárgyalások soron kívül megkezdődtek a munkáltatókkal.

A főpolgármester továbbá ismételten kiemelte: „Egyetértünk a szakszervezetekkel abban is, hogy a budapesti közszolgáltatásoknál tapasztalható munkaerőhiányra nem a harmadik országbeli kölcsönzött munkavállalók alkalmazása, hanem a belső munkaerő-tartalékok feltárása, lakhatási támogatás, képzési programok és a bérek emelése lehet a megoldás.”

A főpolgármester már novemberben is nyilatkozott arról, hogy „Budapest szerint a vendégmunkások munkaerő-kölcsönzéssel való foglalkoztatása hosszabb távon káros hatással van a munkaerőpiaci folyamatokra, így a főváros nem engedi alkalmazásukat a százszázalékos tulajdonunkban lévő cégeknél.”

Hirdetés