Az Erzsébet hídon vezették át az új, stratégiai jelentőségű vezetéket.


Az új vezetékhez kapcsolódó gerinc- és elosztó vezetékszakaszok kialakításával megkezdődött az V. kerület érintett részein a távhőellátás, a projekt 3,4 milliárd forintból valósult meg – közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BKM) az MTI-vel.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a BKM konzorciuma sikeresen nyert el és valósított meg az utóbbi években egy európai uniós pályázatot. A projekt 50 százalékos vissza nem térítendő uniós támogatással valósult meg.

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő Főtáv távhőszolgáltatási divízió ügyfélkörét gyarapítják immár a Főpolgármesteri Hivatal, a Merlin Színház, a Hyatt Hotel, a Matild Palota és a Dorottya-épületek is – írták.

A projekt részeként további új fogyasztók is a távfűtést választották: a Főtáv ügyfele lett a BKV két telephelye a Kőér és a Pomázi utcában, a Budapest One Irodaház, a Kopaszi-gáton található BudaPart BRL és BRG jelű épületei, valamint több lakópark és irodaház is.

A beruházás során 2065 méter új távhővezetékpár épült ki, és 50,85 megawatt hőteljesítményű új fogyasztó (ez lényegében a teljes kecskeméti távhőigényhez fogható) csatlakozott a távhőrendszerre Budapest legsűrűbben lakott részein.

A piacbővítő és környezeti teljesítményt, az energiahatékonyságot javító intézkedéseknek köszönhetően az energiafelhasználás évente több mint 110.308 gigajoule-lal csökken, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése pedig több mint 7318 tonna szén-dioxidnak felel meg – olvasható a kommünikében.

Hirdetés