Csaknem kétezer óvodában és feladatellátási helyen történtek infrastrukturális fejlesztések, építések, bővítések és felújítások az elmúlt tizennégy évben.


A fejlesztések az intézmények 42 százalékát érintették. Míg 2010-ben 370.136 óvodai férőhely volt Magyarországon, mára 17.550-nel nőtt. Az óvodai kapacitás 17 százaléka szabad, de ez területenként eltérő. Jelenleg 2192 település 4571 feladatellátási helyén 323 ezer gyermek jár óvodába Magyarországon.

Az év eleji pedagógus béremelések a tankerületi központoknál megvalósultak, az önkormányzati fenntartású óvodákban azonban nem mindenhol. Dolgoznak a probléma megoldásán, és minden érintett megkapja a béremelést január elsejéig visszamenőleg. Az emeléshez a kormány biztosította a többletforrást az önkormányzatoknak.

Ez Magyarországon a valaha volt legjelentősebb béremelés, amelynek nem a végén, hanem a közepén járunk. A cél, hogy 2025. január elsejére a pedagógus béreket a diplomás átlagbér nyolcvan százalékára növeljék, ami további huszonegy százalékos emelést eredményez a mostani bérhez képest. A pedagógusképzésre jelentkezők száma is visszaigazolja a béremelést, idén a második legnépszerűbb terület a pedagógusképzés lett. A jelentkezők száma meghaladja a 17.800-at, ebből 3678-an készülnek óvodapedagógusnak.

Hirdetés