Bár a köztársasági elnök hivatalosan még nem írta ki a helyi önkormányzati és az európai parlamenti választások időpontját, szinte biztosra vehető, hogy június 9-én járulnak majd a polgárok az urnákhoz. Időközben elkészült az a rendelettervezet is, amely a választási eljárás határidejeit tartalmazza.


Mutatjuk, mikor kézbesítik a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítőt, kik és meddig kérhetik a levélben szavazók névjegyzékébe való felvételt, de azt is, meddig nyújtható be a mozgóurna iránti kérelem. 

Mint ismeretes, az Országgyűlés még 2021. november 9-én Szabó Tímea ellenzéki képviselő javaslatára egyhangúlag eltörölte azt a korlátozást, amely szerint nem tűzhető ki országos népszavazás az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő negyvenegy napon belüli időpontra. Ezután a kormány úgy határozott, hogy 2024-től egy napon lehet az európai parlamenti és az önkormányzati választás.

Ez pedig azt jelenti, hogy 2024. június 9-én hazánkban a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása mellett aznap döntenek a választópolgárok az Európai Parlament következő ciklusának tagjairól is.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés