Rossz híreket kapott a csornai önkormányzat a fantom-napelemgyárként elhíresült EcoSolifer Heterojunction Kft.-ről.


Nemcsak fizetési nehézségekkel küzd az EcoSolifer, hanem „a gyár bezárja kapuit, és csoportos létszámleépítésre kell számítani” – írja a csornai önkormányzat az Facebook-oldalán nem hivatalos források alapján.

Eddig arról jöttek hírek elkeseredett dolgozóktól, hogy csúszik a bérfizetés, és a nyugat-dunántúli kisvárosban található üzemben az embereket állásidőre küldték. A negyvenmillió euró állami hitellel, valamint több milliárd forintnyi egyedi kormánydöntéssel odaítélt, illetve uniós támogatással elkészült Ecosolifer gyárról azt írtuk nemrég, hogy a rengeteg közpénz ellenére erősen bukdácsol a projekt. 2020 és 2022 között összesen 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze a gyár, 2022 végére a kötelezettségei meghaladták a 18,7 milliárd forintot, vagyona pedig elolvadt. A negatívba csúszott, mínusz 4,8 milliárd forintos saját tőke miatt a cégbíróság akár törölhette volna már  az EcoSolifert a cégjegyzékből. Kérdéses, hogy ilyen körülmények között reális-e az óriáshitel törlesztése.

A dolgozók egyébként immár másodszor jártak úgy a svájci gyökerű napelemgyárral, hogy késik a bérük kifizetése, korábban egyszer már hónapokra fizetés nélkül maradtak.

A 24.hu kereste dr. Bónáné dr. Németh Katalint, a város polgármesterét, de titkárságán azzal hárították el érdeklődését, hogy sajnos csak annyit tudnak, amit a közleményben leírtak, nem tudnak többet hozzáfűzni az ott leírtakhoz.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés