Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára december 8-án a „Támogatott lakhatás kialakítása és szociális alapszolgáltatások fejlesztése Hajdúböszörményben” elnevezésű projekt zárórendezvényén mondott beszédet.


Az államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a támogatott lakhatás programban kialakított lakásokban szociális munkával támogatva teremtik meg az önálló élet lehetőségét fogyatékossággal élő embereknek. Kiemelte, hogy az év végére országosan már ötezer fogyatékossággal élő ember lakhat kis lakásokban, az önálló élet reményében.

Emlékeztetett arra, hogy a harminc éve megalkotott, azóta többször az igényekhez igazított szociális törvény a szociális biztonság megteremtését, megszervezését még állami, illetve önkormányzati feladatként határozta meg. Mára eljutottunk odáig, hogy ezen a területen a civil, egyházi és önkéntes szervezetek megerősödtek, részt tudnak venni a gondoskodáspolitikai erőfeszítésekben – utalva arra, hogy a városban a baptista egyház közössége jóvoltából javul a fogyatékossággal élő gondozottak helyzete. Európai uniós és magyar támogatásból négy ingatlant vásároltak és újítottak fel Hajdúböszörményben, ahol 24 fogyatékossággal élőnek biztosíthatnak támogatott lakhatást, valamint bővítették a házi segítségnyújtást és a fogyatékossággal élők nappali ellátását szolgáló kapacitásukat. Itt a beruházással a fejlesztések nem állnak meg, a jövőben szeretnének különféle foglalkoztatókat, elsőként egy gyertyaöntő manufaktúrát létrehozni és a fogyatékossággal élők által készített termékekkel akár a piacon is megjelenni.

(MTI/Belügyminisztérium)

Hirdetés