Zugló felkínálja gyermekvédelmi koncepcióját az ország többi önkormányzatának, módszertani segítségként – mondta Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselőcsoportjának vezetője, a XIV. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján.


Horváth Csaba emlékeztetett arra, hogy Zugló 2022-ben fogadta el gyermekvédelmi koncepcióját, amely a jelzésre, a kivizsgálásra, az esetleges felelősség megállapítására és az áldozatok segítésére épülő négypilléres rendszer. A koncepcióban a hangsúly a megelőzésre került és a potenciális áldozatok megsegítésére. Hozzátette: a rendszer egyéb programelemekkel is bővült: a békés otthonra, a békés iskolára építő vagy a családon belüli erőszak elleni kampányokra.

Azt mondta, az elmúlt hetek történései nagyobb erőfeszítésekre sarkallják az önkormányzatokat, ezért Zugló módszertani segítségként felajánlja 2022-ben elfogadott programját az ország önkormányzatainak. Elfogadhatatlannak tartja a gyermekek sérelmére elkövetett „ocsmány bűncselekményeket”. Beszélt arról, hogy a gyermekvédelmi intézményrendszerbe vetett bizalom helyreállításért a közgyűlés ülésén várhatóan döntenek egy vizsgálóbizottság felállításáról. A bicskei gyermekotthonban történtek miatt született jogerős ítélet nem tért ki arra – mondta –, hogy miért nem történt semmi a visszaélés első jelzése után, még 2011-ben.

Horváth Csaba közlése szerint a testület azt vizsgálja ki, hogy a jelzésből „miért nem lett intézkedés”, „hol hibázik a rendszer”, és javaslatokat fogalmaz meg a hatékonyabb működésért.

(Híradó.hu)

Hirdetés