A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatot hozott a 2024. január 1-jétől alkalmazandó villamos energia rendszerhasználati díjak mértékéről: a nem lakossági fogyasztók által fizetett elosztási díjak jelentősen csökkennek.


Pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a hivatal kiemelte: a villamosenergiáról szóló törvény szerint a rendszerhasználók a villamosenergia-rendszer használatáért országosan egységes rendszerhasználati díjakat fizetnek, melyek mértékét keretrendelet, egy nyilvános módszertan és az érintettek adatszolgáltatása alapján a MEKH évente, határozatban állapítja meg.

A MEKH határozata szerint 2024. január 1-jétől jelentősen csökkennek a nem lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak. A rendszerhasználati díj részét képező

  • átviteli díj átlagosan 30 százalékkal kerül kevesebbe, míg
  • az átlagosan fizetendő elosztási díjak csökkenése feszültségszinttől függően 7–68 százalék közötti mértéket tesz ki, ami az átviteli díj csökkenésével együtt számolva akár 32–52 százalékos díjmérséklést jelent.

A MAVIR-nak, valamint az elosztói engedélyeseknek megküldendő határozat rendelkezik a 2024. január 1-je után létesítendő és arra jogosult villamosenergia-tárolókat megillető átmeneti átvitelidíj-kedvezményről is, melynek mértéke 100 százalék lesz.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila szerint a villamos energia rendszerhasználati díjak érdemi csökkentése több tízezer közepes- és nagyfogyasztó vállalat rezsiterheit mérsékli majd.

A határozat alapján a lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak összességében nem változnak.

Hirdetés