Átadta a MOHU az első, esztergomi új hulladéklerakóját, ahol több mint 40 frakcióban várják a lakossági hulladékokat, amelyeket a lakcímkártyával (az ország bármely településére vonatkozóan) rendelkező lakosság ingyen elhelyezhet a telephelyen. A bontási hulladékokat leszámítva a többi hulladéktípusra nincs súlykorlát, így a gumiabroncstól kezdve a hungarocellen át, egészen az elektronikai vagy éppen a lomnak számító hulladékokig, bútorokig mindent átvesz a lerakó.


Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója elmondta, hogy a következő 10 évben százas nagyságrendben lehet számítani újonnan létesülő hulladéklerakókra, ezzel is segítve a kitűzött 65 százalékos újrahasznosítási arány elérését. Az esztergomi létesítmény európai színvonalú, nemcsak a jogszabályoknak, valamint az előírásoknak felel meg, hanem a hulladékok tárolására, szállítására vonatkozó környezetvédelmi igényeknek is: nincs átpakolás, rakodás, csak a konténereket kell mozgatni a szállítás során.

„Nagyon fontos a nyitvatartás, eddig csak munkaidőben lehetett hulladékot lerakni, most a 20 óráig tartó nyitvatartás, valamint a szombati átvétel is segíti a lakosságot, hogy ne csak munkaidőben legyen lehetőségük a hulladékok lerakására. A Magyarországon keletkező hulladék útját nyomon követjük – a mozgatásoknál, szállításánál – ehhez azonban a hulladék súlyának a lemérése szükséges. A hulladéklerakóban több mint negyvenféle frakcióban várjuk a kidobásra ítélt tárgyakat, vagyis a lehető legtöbb, egy háztartásban keletkező hulladékfajtát elkülönítve gyűjtjük.

Más beruházásokat is tervezünk, illetve vannak már folyamatban lévők: július 1-én minden tekintetben elindul a visszaváltási rendszer, már 2000 helyszínen ott vannak az automaták, ezen túl több, mint 200 ezer szelektív hulladék edényt helyezünk ki.

Vannak új textilgyűjtő-konténerek, ebben az évben 1500-at helyezünk ki, de hosszú távon 5-6-ezer textilleadópont létesül az országban. Körülbelül 80 hulladékudvart fogunk átadni, valamint 20-30 szuperválogatót építünk meg az országban, hogy elérjük a 65 százalékos kitűzött újrahasznosítási arányt” – zárta köszöntőjét Pethő Zsolt a lerakó megnyitóján.

Hirdetés