Átadták a mintegy 785 millió forintból épült légimentőbázist Marcaliban 2023. december 18-án.


Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen hiánypótlónak nevezte az állami forrásból finanszírozott fejlesztést annak a célnak az elérése érdekében, hogy a légimentés lefedettsége a lehető legoptimálisabb legyen Magyarországon.
A hét magyarországi légimentőbázisból három újat az elmúlt egy évben adtak át, és arra törekednek, hogy a többi is folyamatosan megújuljon, mert „a lehető legtökéletesebb körülmények” kialakítása a cél – jegyezte meg.
Hozzátette, a marcali bázison nyolc orvos, öt paramedikus, és hat pilóta teljesít szolgálatot felváltva, a nap huszonnégy órájában.
A magyar légimentés „nagy utat tett meg”, a mentést kezdetben merev szárnyú repülőkkel végezték, és a gépek a Ferihegyre érkeztek, ma azonban már helikopterek szállnak fel légimentőbázisokról, hogy a betegeket, sérülteket a vármegyei kórházakba vigyék, ahol a legprofibb ellátást kapják – emlékeztetett

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója arról beszélt, hogy a marcali létesítmény huszonegyedik századi körülményeket kínál a korábban Sármelléken dolgozó mentőszemélyzetnek.
Újságírók kérdésére közölte, koncepciójuk szerint a magyarországi bázisok állapotának olyannak kell lennie, hogy azokról a mentést minél gyorsabban, minél jobb minőségben végezhessék.
„Amikor ezzel kész vagyunk, megvizsgáljuk, vannak e területek, ahonnan a mentést tovább szükséges erősíteni” – fűzte hozzá.”
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hét bázisról „lefedhető" Magyarország.
A légimentéshez kilenc mentőhelikopter áll rendelkezésre, újabb bázis létesítése újabb helikopterek beszerzésével jöhet szóba.

(MTI/Belügyminisztérium)

Hirdetés