Leendő pedagógusoknak indult álláslehetőségeket bemutató országos rendezvénysorozat ezzel a címmel kilenc, tanárképzést folytató felsőoktatási intézmény részvételével.


Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy az első ilyen rendezvény Szegeden volt a múlt héten, a sorozat szerdán Debrecenben, az azt követő héten pedig Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatódik, és ősszel további nyolc helyszínen várják a hallgatókat az állami, magán, egyházi és önkormányzati fenntartókkal.

„Az a cél, hogy összekössük a leendő munkavállalókat az oktatási intézmények fenntartóival, másrészt megerősítsük őket abban, hogy számítunk rájuk, a tudásukra, a felelősségtudatukra, hivatástudatukra” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Véleménye szerint, ha a munkáltató kifejezi a támogatását, a hallgatók pedig megismerik, milyen intézmények közül választhatnak, sőt lehetőségük is lesz meglátogatni az adott intézményeket, könnyebb elköteleződniük.

A pályakezdő pedagógusokkal kapcsolatban Balatoni Katalin kiemelte, lelkesen mennek be az intézményekbe, „a fenntartóktól azt kérjük, adjanak lehetőséget, hogy a fiatalok szárnyakat bontogassanak, adjanak teret annak (...), amit megtanultak”. A helyettes államtitkár kijelentette, hogy az utánpótlást tekintve Magyarország jó helyzetben van, bár a munkaerőhiány Európa-szerte jelentős problémát okoz, mindent megtesznek, hogy vonzóvá tegyék a pedagóguspályát, és megérje itt dolgozni. Ennek eredményei már rövidtávon is látszanak; idén rekordszámú, több mint tizenhétezer fiatal döntött úgy, hogy ezt a pályát választja, az idei felvételi adatok szerint a második legnépszerűbb terület a pedagógusképzés – mondta.

Kitért arra is, hogy „hivatástudatot nem lehet vásárolni”, ahhoz, hogy valaki pedagógus legyen, elhívatásra, motivációra van szükség, „de nincs még egy pálya, ahol ennyi pozitív visszacsatolást lehet begyűjteni”. A kormány részéről megvan a megbecsülés – állította Balatoni Katalin, utalva az új pedagógus-életpályára, illetve a „történelmi mértékű” béremelésre. Ugyanakkor, arra is szükség van, hogy a pedagógusok „odahelyezzék magukat”. Az jogszabályban nem elrendelhető, hogy a társadalom hogyan viszonyuljon a pedagógusokhoz – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy „az elmúlt években voltak, akik rengeteget ártottak ennek”. A kormány célja – mondta a helyettes államtitkár –, hogy megmutassa, ott áll a pedagógusok mellett. Közös a cél, „együtt kell dolgoznunk a köznevelés jövőjéért”.

A rendezvénysorozatról elmondta Balatoni Katalin, szeretnék első munkahelyhez segíteni a fiatalokat azzal, hogy már előre megismerjék az intézményeket, belelássanak a működésükbe. Fel kell készíteni a hallgatókat arra, hogy a felgyorsult világ kihívásaira válaszolni tudjanak – mondta. – A jelen és a jövő pedagógusainak is meg kell tanítani, hogy folyamatosan képezzék magukat, akár évről évre szükséges újratervezni a módszereket, eszköztárakat.

Hirdetés