Siófokon van a parti sétánynak egy szakasza, amely közterületnek számít, az ott lévő négy szálloda mégis lezárta a nagyközönség elől. Az önkormányzat most megpróbálja visszaszerezni.


A siófoki Petőfi-sétányon álló Balaton, Lidó, Hungária és Európa hotel előtti partszakasz közterület, a szállodák mégis lezárták maguknak. Tavaly szeptemberben a siófoki képviselőtestület tárgyalt egy előterjesztést, miszerint nyissák meg a parti sétányt teljes hosszában a nagyközönség előtt, ennek jogi vizsgálata során bukott ki, hogy a lezárás törvénysértő – írja a Magyar Narancs.

A hivatal a hónapokig tartó vizsgálat során arra jutott, hogy az önkormányzat nem rendelkezik olyan jogi eszközzel, amely jogszerűen biztosítaná a parti sétány időszakos megnyitását a gyalogos forgalom előtt. Mint kiderült, a korábban a Pannónia Rt. volt a tulajdonosa a négy szállodának, aztán eladta külön-külön az ingatlanokat a parti szolgalmi és használati jogokkal együtt, az új tulajdonosok pedig vélhetően jóhiszeműen, a lezárt és kizárólag a vendégeik számára fenntartott parti területekkel együtt vették meg a hoteleket és fizették ki a vételárakat.

Azt még Lengyel Róbert polgármester sem tudta kideríteni, hogy pontosan mikor kerítették le a partszakaszokat, és milyen körülmények között szerződött 2005-ben a város a Pannóniával, amikor a cég 150 millió forintot fizetett a városnak „megváltásként”. Csakhogy olyan városi ingatlanokat terheltek meg, amelyeket nem lehetett volna, mert városi tulajdonú közterületek, forgalomképtelenek is, törvényesen sem eladni, sem pedig szolgalmi joggal megterhelni nem lehet őket. Ennek ellenére akkor a szerződést megkötötték, sőt a közhiteles ingatlan-nyilvántartásba is bekerült a teher.

A Polgármesteri Hivatal július 5-én egyeztető tárgyalásra hívta a szállodák jelenlegi tulajdonosait, akik meglehetősen hevesen tiltakoztak az ellen, hogy esetleg meg kell szüntetniük a jogsértő állapotot. Az új jogi szakvélemény ismeretében hamarosan újra összehívják a szállodák képviselőit. Lengyel Róbert polgármester közölte, megpróbálnak egyezséget elérni velük, de ha szép szóval nem megy, akkor perelni fognak, mert a város turisztikai vonzerejét lényegesen növelné, ha a kikötőtől több kilométeren át végig lehetne sétálni a Balaton partján.

(Infostart.hu)

Hirdetés