A nagy melegre való tekintettel a víziközmű-szolgáltatók országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények zavartalan kiszolgálása érdekében.


Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint a megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomerációnak azon a részén, ahol a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges vízfogyasztás. A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

Az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás. Így hideg vízért a csap hosszas és felesleges folyatása helyett inkább a víz hűtését, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint eső-, illetve kútvíz használatát javasolták.

A víz különleges, értékes természeti kincs. Magyarország szerencsés helyzetben van – olvasható a minisztérium közleményében –, hiszen mára szinte minden háztartásban egészséges ivóvízhez jutnak az emberek, a korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen pedig országszerte a lakások több mint 80 százalékában közműves a szennyvízelvezetés. Tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben háromszáznál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára tizenegyre csökkent.

Hirdetés