Az eddigi 573 iskolához idén újabb 241 tanintézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz, de még ez sem elég, így is iskolaőrhiány van.


A 2023. június 1-jei adatok szerint a tavalyi tanévben országosan 579 iskolaőr látott el szolgálatot, s ez a létszám 513 iskolában tette lehetővé a mindennapos szolgálat ellátását.

Azonban az iskolaőri feladatok ellátásának fokozásához egy idei kormányhatározat az iskolaőri állomány 295 fővel való növelését írja elő.

Ezért a 2023/2024-es tanévben 241 oktatási intézmény csatlakozik a programhoz, amelyek közül – a 2023. augusztus 23-i adatok szerint – 94 új belépő intézmény részére biztosított a következő tanévben az iskolaőri szolgálat, a fennmaradó üres státuszok tekintetében pedig 105 jelentkező vár az alkalmassági vizsgálatok eredményére.

Mindezt Rétvári Bence államtitkár írta meg Vadai Ágnesnek, az árnyékkormány honvédelmi miniszterének parlamenti kérdésére válaszolva.

Ezek szerint a kormányhatározat által kitűzött 295 főt még mindig nem éri el az új jelentkezők száma. Még ha mind a 105 várakozót és a 94 új munkatársat összeadjuk, akkor is csak 199 főnél jár az üres helyek feltöltése. Igaz, a 2023/24-es tanév még csak most kezdődött el.

Vadai szerint különleges toborzó videót osztott meg a rendőrség a közösségi oldalán, amelyben két jelenleg is dolgozó iskolaőr próbálja a pályára csábítani az esetleges jelentkezőket. Egy újpesti intézményben dolgozó őr arról beszélt, hogy az elmúlt évben mind nevelésben és az informatika irányában is „nagyon elszabadultak az indulatok”. A másik iskolaőr szerint a gyerekekre „figyelni kell, milyen az érzelmi világuk”.

Az Angyalföldön dolgozó kolléga szerint „a tanárnak joga van tanítani, a diáknak joga van tanulni”, a diákok érzelme pedig sok mindent elárulhat, onnan tudják, hogy „valami probléma van” az iskolán belül vagy a családjában. Az elmúlt tanévben több mint hússzor alkalmaztak testi kényszert az iskolaőrök, bilincs és gázspray is előkerült az intézkedések során. S mivel a kormány idén 654,5 millió, jövőre pedig 1,26 milliárd forintot szán arra, hogy még több iskolaőrt lehessen felvenni, Pintér Sándor belügyminisztertől azt kérdezte, egész pontosan mekkora a létszámhiány az iskolaőröknél.

Rétvári válaszában arra is kitért, hogy a státuszok feltöltése érdekében a Rendőrség valóban aktív toborzási tevékenységet végez az erre kidolgozott feladatterv szerint.

(mfor)

Hirdetés