Az önkormányzatnál dolgozó, elhivatott, többnyire már nagy tapasztalatokkal rendelkező munkaerő megtartása miatt, önként vállalt döntéssel minimálisan nyolc, maximálisan tíz százalékkal növelte dolgozói bérét Polgár önkormányzata december 1-től. Erre a béremelésre a város a büdzséjében 20 millió forintot különített el.


A dolgozói irányába tett – országosan egyedülálló – gesztusról kérdeztük Tóth Józsefet, Polgár polgármesterét.

– A kormányzati intézkedésekkel megemelt minimálbér és garantált bérminimum emelkedésből kimaradt munkatársaink bérét úgy növeltük, hogy akik a 326 ezer forintos garantált bérhez inkább közelebb vannak, ők tíz, míg az 526 ezer forintot meghaladó fizetésűek nyolc százalékot kaptak. A béremelésnek lényegébe mind a 160 önkormányzati alkalmazott részese Polgáron. Ez egy nagyon nehéz, nagyon felelősségteljes, bátor, de elkerülhetetlen döntésünk volt azért, hogy a közszolgáltatásban nagyon fontos szereppel bíró szakembergárdánkat meg tudjuk tartani. Remélem, a példánk ragadós lesz, és ahol megteremthető erre a forrás, ott a gyakorlatunkat átveszik majd más önkormányzatok is – mondta Tóth József.

A városvezető megvilágította döntésük hátterét is.

Elmondta, hogy a közszférában dolgozók bére az elmúlt években nem, vagy csak részterületeken emelkedett, „megette” az infláció, és ma már ott tartanak, hogy egy multinacionális áruházlánc hazai üzletében dolgozó árufeltöltő többet keres egy diplomás, felkészültségét már sokszor bizonyított, a társadalom szolgálatában nagy felelősséget vállaló, elhivatott közszolgánál. Az ő fizetésük pedig nincs annyi, mint amennyiből tisztességesen el lehet tartani a családot.

– Ma pedig már nem az a kérdés, hogyan pótoljuk azt a szakembert, aki elment nyugdíjba, vagy itt hagyott bennünket, mert jobb fizetésű munkahelyet talált, hanem az, hogy miként tudjuk megtartani azokat, akik ma még a közszolgálatban dolgoznak. Annak nagyon örülünk, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedett, utóbbi 326 ezer forintra. De mi van azokkal, akiknek 327 ezer forint a fizetésük? Bértorlódás miatt a munkahelyen belüli bérfeszültségek keletkeznek. Nos, ezek feloldására dolgoztunk ki egy béremelési rendszert, ami akár mások számára is mintát adó, jó példa lehet – fogalmazott Tóth József.

CH

Hirdetés