A kormány nyolcvanmillió forint többletforrást biztosít a homokhátsági települések mezőőri szolgálataira – mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, Farkas Sándor Mórahalmon, sajtótájékoztatón.


A nyolc évvel ezelőtt kezdődő „migránshullám” nehéz helyzetbe hozta a helyi gazdálkodókat – tájékoztatta a sajtót Farkas Sándor –, sok káresemény történt, ezért a kormány támogatja azoknak a mezőőröknek a munkáját, akik védik az itt élő emberek biztonságát, és visszatartják az illegális migrációt.

A támogatással a térség mezőőreinek technikai felszereltséget, munkabér-támogatást, létszámbővítést is el tudnak érni, így erősebbé teszik a szolgálatot – részletezte Farkas Sándor. Ezek adják meg azt a biztonságot az itt gazdálkodók számára, amelyet önerőből nem tudnának megoldani. „Kötelességünk a magyar gazdatársadalom védelme” – mondta a politikus. A térségben megjelenő embercsempészek új kihívást jelentenek a helyi lakosság számára – folytatta. A mezőőri szolgálat egész nap működik, és nagy segítséget ad a hivatásos rendőröknek és a határvadászoknak is – fűzte hozzá. „A kormány azon dolgozik, hogy a határőrizetet továbbra is fenntartsa, amely nemcsak a térségben élők, hanem egész Magyarország, sőt Európa védelmét is biztosítja.”

Mihálffy Béla (KDNP), a térség országgyűlési képviselője elmondta, milyen súlyos problémákat okoz a határ menti településeken az illegális migráció, ezért nagyon fontos a mezőőri szolgálatok munkája és azok támogatása. A mezőőrök helyismerete főként éjszaka elengedhetetlen ahhoz, hogy az erdős területeken probléma esetén jelzést adjanak. A mezőőrök nagyobb jogosultsággal rendelkeznek, mint például a polgárőrök, ezért hatékonyabb munkavégzést várhatunk el tőlük – tette hozzá.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP), Mórahalom polgármestere méltatta, hogy a mezőőrök „emberfeletti teljesítményt tesznek le az asztalra”. Ebben az évben eddig csak az általuk feltartóztatott illegális bevándorlók száma meghaladta már a háromezer-ötszázat.

Mórahalom mellett Röszke, Zákányszék, Ruzsa-Öttömös, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék mezőőri szolgálatát támogatja a kormány többletforrással – részletezte a polgármester.

Hirdetés