A kormány célja, hogy vidéken élni életminőséget jelentsen – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Halmajon az M30 piac és elektromos töltőállomás átadásán.


Kifejtette, ez azt jelenti, hogy a természet által megalkotott környezetben olyan infrastrukturális fejlesztések történhessenek, hogy a vidéken élőknek valóban minőségi életük lehessen.  Nagy István úgy fogalmazott, az átadott piac egy gazdaságfejlesztési központ is, amely a helyi gazdaságot is erősíti. Hozzátette: a hazai földben megtermelt helyi termékek értékesítése hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez. A hazai termékek megvásárlásával a magyar családokat és munkahelyeket tudjuk támogatni, és biztosak lehetünk abban, hogy jó minőségű és biztonságos termékeket vihetünk haza – emelte ki az agrárminiszter.

Elmondta, hogy ezen szemlélet alapján kezdte meg 2012-ben a kormány a helyi termelői piacok fejlesztését. A cél az volt, hogy segítsék a kistermelők által megtermelt alaptermékek és az azokból előállított élelmiszerek eljuttatását a fogyasztókhoz. Nagy István ismertette, országosan ma már 321 termelői piac működik, ebből 23 Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Kiemelte, míg 10 évvel ezelőtt alig 5 ezer regisztrált kistermelő volt, ma már több mint 23 ezer ember foglalkozik ezzel a tevékenységgel, közülük csaknem nyolcszázan szintén a vármegyében termelik és kínálják portékáikat. A miniszter elmondta, hogy a Vidékfejlesztési programon keresztül hirdették meg a kistermelők termelési- és értékesítési lehetőségeinek stabilizálását segítő beruházási pályázati csomagot, amely a mezőgazdasági kisüzemek és a helyitermék-értékesítő piacok és vásárterek támogatására irányuló felhívásokból tevődött össze.

A programon belül a piacok támogatására irányuló kiírásban 162 kérelem csaknem 13 milliárd forint forrásban részesült, míg a kisüzemeket érintő felhívásban több mint 13 ezer mezőgazdasági kisvállalkozás nyert el egyenként 15 ezer eurós, összesen mintegy 74 milliárd forintnyi támogatást. Nagy István hozzátette: mindezt úgy, hogy ehhez a pályázóknak nem volt szükségük önrészre. A Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai tervben a kormány továbbra is folytatja a kisüzemek támogatását, erre a jelenlegi tervek alapján a tárca első körben mintegy 30 milliárd forintot különített el, a felhívás pedig jövő tavasszal el is indul.

Hirdetés