2023 decemberétől a kormány megemelte a minimálbér és garantált bérminimum mértékét. Ezzel az önkormányzatok is béremeléseket valósíthatnak meg az általuk foglalkoztatottak körében. A béremelések fedezetét a költségvetés biztosítja, így a települések meg is kapták a megemelt forrásokat.


Az önkormányzatok így 69,3 milliárd forint többlettámogatáshoz jutottak, a köznevelési és szociális intézmények 37 milliárd forint pluszjuttatást kaptak. 2023. december 1-jétől a minimálbér összegét 266.800 forintra, a garantált bérminimum összegét 326.000 forintra emelte a kormány.

Ezzel párhuzamosan a közszolgáltatási feladatokhoz kapcsolódó támogatások összegét is emelte. A döntéssel valamennyi önkormányzatot, egyházi, nem állami humán fenntartót többlettámogatás illet meg a köznevelési, szociális gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen. A döntés értelmében a köznevelési nem állami fenntartók mintegy 6,9 milliárd forint többlettámogatásban részesülnek. A nem állami szociális szolgáltatók a döntés hatására mintegy 30 milliárd forint többletjuttatásban részesülnek, tekintve, hogy a szociális területen az egyházi fenntartók esetében a kiegészítő támogatás összege is növekszik.

A települési önkormányzatok 69,3 milliárd forint többlettámogatásra jogosultak, amelyből csak a Fővárosi Önkormányzat közel 1,5 milliárd forintot, a fővárosi kerületek pedig közel 8,2 milliárd forint támogatást kapnak. A kiegészítéseken túl a kormány az idei évben is kiemelten támogatja az önkormányzatokat: kötelező feladataik ellátására 2024-ben mintegy 1050 milliárd forint támogatást kapnak

A fajlagos támogatási összegek változása ezen a linken elérhető.

(Pénzügyminisztérium)

Hirdetés