580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, és ennek nyomán több ezer új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.


A kínai Sunwoda cégcsoport elektromobilitási vállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. (SEVB) építi fel eddigi legmodernebb akkumulátorgyárát Nyíregyházán – derül ki a cég közleményéből.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó hangsúlyozta, hogy a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közé tartozó vállalat Magyarországon hozza létre az első európai üzemét a kontinens autóipara részéről mutatkozó növekvő kereslet miatt. A miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt jelen lesz hazánkban, amelyek világpiaci részesedése 49,4 százalék a szektorban.

Az üzem a Déli Ipari Park területén helyezkedik majd el. Az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés. A cég az első ütemben 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a projekt értéke a többi építési szakasszal, hosszú távon el fogja érni az 580 milliárd forintot, s így több ezer munkahelyet teremt majd Nyíregyházán – közölte Szijjártó.

A Tier 1 minősítésű autóipari akkumulátorgyártó vállalat első európai gyártóbázisa lítiumion-energiaforrásokkal látja majd el Nyíregyházáról a kontinens ismert autóipari szereplőit.

A vállalat közleményében azt írja, az iparágban megszokottnál korábban megkezdte a konzultációt a magyar hatóságokkal az egységes környezethasználati engedélyre (IPPC), és a környezeti hatástanulmány előkészítésére (KHV) vonatkozóan.

Azt ígérik, a gyár 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezi majd a fogyasztását, és a gyár által termelt szennyvizet üzemen belül előkezelik, és a magyar jogszabályokban előírt sztenderdekhez képest magasabb minőségben engedik a helyi csatornarendszerbe. Ezt a vizet a nyíregyházi szennyvíztisztító a város szennyvizével együtt kezeli, majd szürkevízként bocsájtja a Sunwoda rendelkezésére. A cél az, hogy a termelés vízigényének 90 százalékát ebből a vízből fedezzék.

Erről Szijjártó is említést tett, hangsúlyozta, hogy a cég napelemparkot is telepíteni fog, és így alapvetően megújuló energiával biztosítják majd az üzem működését.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a projekt is bizonyítja a keleti nyitás sikerét, ugyanis 2019 óta rendre ázsiai országból érkezik évente a legtöbb beruházás Magyarországra, így tavaly és a számok tükrében minden bizonnyal idén is Kínából.

Hirdetés