Átadták a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kormányzati támogatásból megújult Hermina úti székházát.


Áder János volt köztársasági elnök az ünnepségen azt mondta, a Sipeki-villa „igazi ékszerdoboz”. Sipeki Balás Béla „valami gyönyörűt akart adni, cselekvő emberszeretetből”, mert tudta, hogy „a látássérülteknek is a legszebb, a legjobb jár”.

„Ideje volt, hogy ez a csoda megújuljon, hogy jobban megfeleljen hivatásának, ne csak szép és barátságos, hanem célszerűbb és élhetőbb legyen. Most alkalmasabb a feladatára, mint valaha” – mondta. Ha a látássérült ember nem jut hozzá a kellő segítséghez, „akkor nem ő világtalan, hanem mi, többiek”, akik nem vagyunk elég felelősségteljesek – folytatta. Az MVGYOSZ hisz abban, hogy „együtt formáljuk élhetőbbé a világot” – idézte a szövetség jelmondatát Áder János, és ehhez arra van szükség, hogy megértőbbek, türelmesebbek legyünk, és az elemi szolidaritás jegyében felelősséget vállaljunk egymásért. „Akadály mindig van bőven, de ha van közös akarat, akkor ezek legyőzhetők és valóban élhetővé formáljuk a közös világunkat” – jelentette ki a volt köztársasági elnök.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy a látássérült emberek érdekeit több mint száz év óta sikeresen képviselő MVGYOSZ és a kormány között stratégiai együttműködés áll fenn, és kiemelten támogatják a szövetséget. Folyamatos párbeszéd zajlik, odafigyelnek speciális igényeikre, kikérik véleményüket, és lehetőség szerint beépítik a kormányzati döntésekbe. Fontos fordulat volt 2010 után annak a szemléletnek a meghonosítása, hogy „aki tud és akar, az dolgozhasson” – ennek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek körében háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány. Fizikailag és infokommunikációsan is akadálymentesítették a nagy állami rendezvényeket; már hat nemzeti konzultációt akadálymentesítettek.

A főtanácsadó megemlítette, hogy az Élelmiszermentő Központtal húsvéti adománygyűjtés indult, a cégek felajánlásai a MVGYOSZ közvetítésével jutnak majd el a látássérült rászorulókhoz. Kitért arra, hogy minden évben tíz százalékkal emelkedik a fogyatékosügyi érdekképviseletek költségvetési támogatása. „A veszélyek korát éljük, de a kormány a nehéz időkben is kiáll a fogyatékkal élők mellett, megvédi a juttatásaikat” – mondta Nyitrai Zsolt.

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszönetet mondott a kormánynak. Felidézte, hogy 2018-ban, a szövetség megalakulásának századik évfordulóján az ünnepség fővédnöke Áder János volt, és ő javasolta, hogy kérjenek segítséget a székház felújításához. A Lechner Ödön által tervezett, műemléki védettséget élvező Sipeki-villa korhű, de a jelenlegi funkcióhoz illeszkedő felújításán túl a Városliget melletti telken egy új, többfunkciós szolgáltatóház is épült. A villaépületben vannak az irodák, onnan tartják a kapcsolatot a helyi szervezetekkel, és ott található a Braille-könyvtár is, a szolgáltatóházban tankönyveket készítenek, van konferenciaterem, Braille-nyomda, ügyfélszolgálat és segédeszközbolt is.

Hirdetés