A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.


A létrehozott új minősítési rendszer célja egy egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési rendszer létrehozása, amelyben a logisztikai szolgáltató szektor beruházásai koordinált keretek között és hatékonyabban valósulnak meg. A benyújtott pályázatok alapján a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács (Tanács) tesz javaslatot a cím odaítélésére, amelyben a logisztikai parkok intermodális logisztikai park, regionális logisztikai park vagy helyi logisztikai park minősítést szerezhetnek. Kiemelték, hogy a Tanács keddi döntése értelmében a 18 logisztikai park cím mellett három új, vidéki ipari park jöhet létre, s további négy ipari park végezhet területbővítést.

Az NGM közleménye szerint Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik az áruszállítás területén, hiszen egyedülálló módon három fő közúti teherszállítási útvonalon is belépési pont az EU-ba, emellett pedig a gyorsforgalmi úthálózat szinte az egész ország területén könnyen elérhető. A logisztika szerepét növeli az is, hogy Magyarország a nyugati és keleti high tech ipar és tőke találkozási pontja.

A logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alapja, hiszen csaknem kétezer-ötszáz vállalat tevékenykedik ezen a területen, a szektorban háromszázezren dolgoznak, ezáltal körülbelül százezer családnak ad megélhetést. Az ágazat jelenleg a GDP 5 százalékát állítja elő, a kormányzat célja, hogy ez 10 százalékra nőjön, amellyel tovább erősíthető a magyar gazdaság makró térségeket összekapcsoló híd szerepe.

A külföldi befektetések egyre inkább elérik a vidéki városokat is, így a folyamatos beruházásoknak köszönhetően a magyar ipari szektor tovább fejlődik, hozzájárulva a magyar gazdaság növekedéséhez.

Magyarországnak tovább kell erősítenie a beruházás és export alapú gazdaságát, valamint ki kell aknáznia a növekedési tartalékokat, és javítania kell versenyképességét. Ennek egyik eszköze az ipari vállalatok által használt infrastruktúra fejlesztése, amelynek alapja a szállítmányozás, fuvarozás, raktározás és a kapcsolódó szolgáltatások rendelkezésre állása. Ezek a logisztikai fejlesztések megközelítőleg 340 hektár területen valósulnak meg, és körülbelül 370 milliárd forint értéket képviselnek. További harminckilenc logisztikai központ a jogszabály alapján jogosult a logisztikai park cím viselésére, így a magyarországi hivatalos logisztikai parkok száma ötvenhétre nő.

Az ágazat megerősítése hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához, így a családok és munkahelyek megvédéséhez. A kormány a Tanács munkájától azt várja – olvasható az NGM közleményében –, hogy érdemben járuljon hozzá az ipari, logisztikai és technológiai parkok fejlődéséhez, így a hazai térségek vonzerőjének és gazdasági teljesítményének növeléséhez.

Hirdetés