A kormány több mint 1,8 milliárdos többletforrást csoportosít át a költségvetésben az idei szúnyogirtásra – írja a Portfolio.


A csütörtökön megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány a szúnyoggyérítési program érdekében felkérte a pénzügyminisztert, Varga Mihályt, hogy a belügyminiszter, Pintér Sándor bevonásával gondoskodjon a források biztosításáról. A forrásokat az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság kapja. Egész pontosan 1 840 000 000 forintról van szó.

A szúnyogirtás azért is aktuális, mert hosszabb lett a szúnyogszezon Magyarországon a korábbi évekhez képest, emiatt számítani lehet új betegségek megjelenésére. Például az olyan inváziós fajok, mint a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog kikelése már februárban megfigyelhető, az ázsiai tigrisszúnyoggal pedig október végéig is lehet találkozni.

Ennek okai az enyhe telek mellett a házak tövében álló esővízgyűjtők, a kertekben sok helyen nehezékként használt gumiabroncsok és az inváziós szúnyogok kedvelt telelőhelyeként szolgáló üvegházak, áruházi dísznövényosztályok temperált környezete.

Az már nem újdonság, hogy Európában is megjelentek azok a szúnyogfajok, amelyek nálunk olyan trópusinak elkönyvelt betegségeket terjesztenek, mint a malária vagy a dengue-láz, de kutatók szerint a következő évtizedben eddig nem fertőzött területeken is fel kell készülnie rájuk az egészségügynek. Mindennek a klímaváltozás az oka.

A szúnyogok a melegebb és párásabb klímát kedvelik, és a globális felmelegedés miatt egyre több ilyen élőhelyet találnak szerte a világban. Így juthat el a dengue-láz vagy a malária Észak-Európa, Ázsia, Amerika és Ausztrália eddig nem érintett vidékeire is.

Hirdetés