nka01Egyszerre több szimulált válsághelyzetet kellett megoldaniuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak és oktatóinak az intézmény első közös közszolgálati válságkezelő gyakorlatán. A Vadvíz 2013 gyakorlat során azt próbálták modellezni, hogyan kell együttműködniük a honvédelmi, a rendvédelmi, a katasztrófavédelmi, valamint a polgári közigazgatási szerveknek.

A kétnapos gyakorlaton az egyetem mind a három (hadtudományi és honvédtisztképző, rendészettudományi és közigazgatás-tudományi) kara részt vett, mintegy 650 hallgató és 60 oktató – mondta el Patyi András rektor. A gyakorlat egyszerre több helyszínen zajlott, az egyetem telephelyei mellett a csobánkai, valamint az ócsai gyakorlótéren. Az egyes helyszínek között műholdas kapcsolat is segítette a közös válságkezelési munkát.

Endrődi István, a gyakorlat főirányítója, a katasztrófavédelmi műveleti tanszék vezetője azt mondta: a hallgatóknak és az oktatóknak több szimulált válsághelyzetet kell megoldaniuk. E szerint a Tiszán és a Bodrogon rendkívüli áradás kezdődik, ennek következtében Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében veszélyhelyzetet hirdetnek ki. Mindeközben Ukrajnából - vagyis a schengeni határon keresztül - menekülthullám érkezik, továbbá a határsértőket és az csempészeket is fel kell tartóztatni. Emellett robbanás történik egy veszélyes üzemben, veszélyes anyag kerül a levegőbe, s a kitelepítés során egy büntetés-végrehajtási intézetet is ki kell üríteni. Mindezekkel összefüggésben a magyar kormányzati döntéseket is végigviszik, egészen addig, amíg sikerül visszaállítani a normál helyzetet az országban - ismertette a gyakorlat főbb elemeit Endrődi István.

A szimulált válsághelyzetek felszámolásában mindhárom kar hallgatóinak megvoltak a speciális feladatai. A rendészettudományi kar hallgatói például a határsértések kezelésével foglalkoztak. A hadtudományi és honvédtisztképző kar hallgatóinak amellett, hogy a katasztrófahelyzet felszámolásában működnek közre, egy fiktív békefenntartó missziós felkészülését is végre kellett hajtaniuk. A közigazgatás-tudományi kar hallgatóit pedig a helyzetnek megfelelő rendkívüli jogrendre készítik fel.

Hirdetés