cserBár a kormányfő néhány nap türelmet kért, a találgatások máris megindultak az új kormánystruktúrát illetően. Híreink szerint visszatér a Pénzügyminisztérium és Kósa Lajos önkormányzati miniszter lehet - írja a Privátbankár.

Bár a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján kis türelmet kért még a kormányalakítás kérdésében, ám az Index információi szerint Orbán Viktor már hétfőn délelőtt megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat az új kabinet tagjaival. A honlap szerint a választások előtt a kormányfő csupán néhány eddigi miniszternek és államtitkárnak tette egyértelművé, hogy a 2014–2018-as ciklusban is számít rá, a többieknek meg kellett várniuk a választás másnapját. Orbán ugyanis azt hangoztatta, hogy április 7-én nyitja meg a személyi kérdésekről a megbeszéléseket.

Az Index szerint az bizonyosra vehető, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, Varga Mihály pedig továbbra is nemzetgazdasági miniszter marad. Az is bizonyosnak látszik az Index szerint, hogy Lázár János továbbra is a Miniszterelnökséget irányítja, ám a hírek szerint az első Orbán-kabinethez hasonlóan nem államtitkárként, hanem kancellária-miniszterként irányítja majd a Kossuth Lajos téri épület apparátusát.

Ezzel szemben a Privátbankárhoz eljutott információk szerint Varga Mihály nem a nemzetgazdasági tárcát, hanem a visszahozandó Pénzügyminisztériumot irányíthatja majd, míg a nemzetgazdasági miniszter Rogán Antal lesz. (Más hírek szerint az V. kerületi polgármester, frakcióvezető a korábbi „Simicska-várat”, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot veszi be.)

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) is szétesik az EU-biztossá jelölt Navracsics Tibor távozása után: az igazságügyi államtitkárság akár a Belügyminisztérium részeként működhet tovább, míg a közigazgatási irányítás vagy a hírek szerint Kósa Lajos irányítása alatt létrejövő új Önkormányzati Minisztériumhoz kerülne, vagy – és erre van a kisebb esély – a Miniszterelnökség gyűrné maga alá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát jó eséllyel továbbra is Balog Zoltán irányíthatja, ám a struktúra itt is átalakulhat. Így a KIM-ből az EMMI-be kerülhet a nemzetpolitikai államtitkárság. A legérdekesebb változás az lehet, ha problematikus oktatási államtitkárságot a Fidesz szóvivőként bizonyított Hoppál Péter erősítené.

Bizonyos, hogy váltás lesz a Külügyminisztériumban, hiszen Martonyi János előre jelezte: csak egy ciklust vállal. Az utód kilétét egyelőre homály fedi.

Hirdetés