szantoÚjabb nagy földterületeket nyert állami pályázaton a felcsúti polgármester. Az MSZP tájékoztatása szerint így már 946 hektáron gazdálkodhat Mészáros Lőrinc, miközben az ellenzéki párt szerint több helyi gazdálkodó kiszorul a pályázatokból. A miniszterelnök hétfőn azt mondta a Parlamentben, hogy aki nem elégedett a pályázati döntéssel, az forduljon bírósághoz – közli az ATV hírportálja.

 

Gőgös Zoltán volt földművelési államtitkár Budapesten arról tájékoztatja a sajtót, hogy a felcsúti polgármester, aki egyben az Orbán Viktor által alapított futballakadémia elnöke, Búzakalász 66 nevű cégén keresztül újabb állami földbérletpályázatokon nyert, így már összesen 946 hektárnyi földet használhat.

A szocialista képviselő szerint nem az a baj, hogy ők nyertek, hanem hogy továbbra sem tudni, a többi gazda miért szorult ki a pályázatokból.

„Én nem hiszem, hogy mondjuk egy négyszáz hektár vagy hatszáz hektár is oligarchának minősül, én nem láttam egyetlen oligarchát sem, aki úgymond nyert volna földet” – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Hozzátette: eddig kizárólag kicsi és közepes családi gazdálkodók vagy vállalkozások nyertek a pályázatokon, legfeljebb hetven hektáros táblákat.

„Mi azt tapasztaltuk, hogy három-négyszáz hektáros összesítések talán előfordulnak, előfordul, hogy több családtag is pályázik, hogy ők most együtt pályáznak vagy külön-külön, nyilván más történet, hiszen van ahol testvérek pályáznak, míg lehet, hogy távoli rokonok gazdálkodnak együtt, de az ezerkétszáz hektárt nem léphetik túl ők sem.

A nemzeti földalapkezelő szervezet eddig harmincnégyezer hektár földet hirdetett meg és még ugyanennyit fognak meghirdetni. Elvileg azok nyerhetnek, akik húsz kilométeres körzetben belül laknak, és állattartást vállalnak. Gőgös Zoltán azt mondja, több állattartótelep föld nélkül maradhat, mert a pályázatokon szűk érdekcsoportoknak kedveznek. Emiatt az MSZP azt követeli, hogy bontsák fel a már megkötött szerződéseket és érvénytelenítsék a tendert.

„Nem engedünk annak a nyomásnak, hogy leállítsuk, és elvegyük az új gazdáktól a földet” – reagált erre a miniszter.

A Bükki Nemzeti Park területén gazdálkodó olasz paraszttól viszont elvették földjét, mert szerintük a piaci ár töredékéért bérelte az államtól a földet. Helyette most huszonöt helyi gazdálkodó használhatja azt. A tárca az összes nemzeti park haszonbérleti szerződéseit felülvizsgálja, és ha kell, visszaveszik a területeket.

Hirdetés