hazA szocpolt igénybe vevők lakásaira az államnak 10 évre, a fiatalok otthonteremtési támogatása esetén 5 évre jelzálogjoga lesz – írja a hirado.hu.

 

Egyszerűsítés és nyomatékosabban ügyfélbarát eljárási mód – ez annak a lakáscélú állami támogatásokról szóló rendeletmódosításnak a lényege, amely most jelent meg a Magyar Közlönyben. A Magyary Zoltán-program részeként végrehajtott változtatás szerint könnyebb lesz az állam javára történő jelzálogjog-bejegyzés, mivel ezt jövő hét közepétől a Magyar Államkincstár végzi majd, vagyis a jegyző mint hatóság kikerül az eljárásból. A nemzetgazdasági minisztérium írásos tájékoztatója szerint így az ügyintézés egyetlen hatósághoz tartozik, és rövidül az erre fordítandó idő az ügyfél és az államapparátus számára.

A jogszabály-módosítás nem vezet be új támogatási formát, de erre most nincs is szükség, hiszen januártól él az új szociálpolitikai támogatás a 2009-ben eltörölt helyett. A szocpol lényege korábban az volt, hogy több gyermek betervezésével szinte mindenki kaphatott támogatást lakásépítéshez, ehhez képest most már csak jóval szigorúbb feltételek mellett vehető igénybe a támogatás. Igényelhető viszont kamattámogatott hitel, amely minden magyar állampolgár számára elérhető, aki az igényléskor legfeljebb 35 éves, és a kamattámogatás mértékét befolyásolja majd, ki hány gyermeket nevel – magyarázta a 180 percben az egyik ingatlaniroda szakértője.

A jelzálogjog bejegyzése az állam javára egyébként nem újdonság, ez már az eredeti és most módosított 2011-es rendeletben is szerepelt, ez természetes biztosíték az állam számára – mondta el a Kossuth rádió reggeli műsorában Markó Gergely, aki úgy véli, a januártól elérhető szociálpolitikai és a lakáscélú állami támogatás fellendítheti az ingatlanpiacot, ez pedig áttételesen az egész gazdaságot megmozgathatja. A kormány várakozása szerint az új lakástámogatási rendszer a következő 2-3 évben érik be, a szociálpolitikai kedvezményt a tavaly év végi becslések szerint 4-5 ezer család veheti majd igénybe.

Hirdetés