Meghaladta a tízezret a kedvezően elbírált támogatási kérelmek száma a Napenergia Plusz Programban, azaz a modern napelemes rendszerek telepítését támogató pályázaton – jelentette be szerda reggel Facebook-posztban az Energiaügyi Minisztérium.


Ez azt jelenti, hogy a 75,8 milliárd forintos támogatási keretösszegből már több mint 40 milliárd forintot lekötöttek a nyertes projektek.

Az eddig beérkezett mintegy 18 ezer támogatási kérelem feldolgozása folyamatosan zajlik, kiderült, hogy az átlagos támogatási igény tartósan 4 millió forint körül alakul. Így a tárca szerint közel 19 ezer család kaphat támogatást.

A pályázóktól a beruházási költségek legfeljebb kétharmadát, ingatlanonként akár 5 millió forintnyi kiadást vállalhat a kormány, és közben zajlik az ipari méretű energiatárolók kialakítását segítő pályázat megvalósítása is.

Ott a minap hirdetett eredményt a kormány, és így 2026 tavaszáig félszáz helyszínen létesülhetnek korszerű berendezések. Mindezek nyomán a hazai összes energiatárolói kapacitás e beruházások révén két éven belül a hússzorosára nőhet. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ra egy gigawattnyi teljesítmény rendelkezésre állását célozza meg.

Hirdetés