kaveNem egyből ébredés után, bő 3-4 órával azután tanácsos csak elkortyolni a reggeli kávét, így ugyanis kevésbé leszünk fáradtak és lassúak – mondja egy ismert dietetikus.

Bizonyára több kávéfogyasztónál bevett gyakorlat, hogy közvetlenül ébredés után főzi le reggeli ébresztőjét. Egészségünk szempontjából ez azonban nem túl előnyös, sőt: kifejezetten rossz gyakorlat a Women's Health Body Clock Dietmű szerzője, Laura Cipullo szerint. A dietetikus a CNBC-nek beszélt arról, miért nem tanácsos felkelés után azonnal a csészéhez nyúlni.

Mindennek az úgynevezett kortizolhoz, a mellékvesék által termelt, ismertebb nevén stresszhormonhoz van köze, mely minden ember szervezetében megtalálható, a reggeli órákban pedig különösen. Ha erre egyből kávét iszunk, az jó eséllyel csak növeli a hormonszintet, amitől idegesek lehetünk, ráadásul lassabbnak és fáradtabbnak is érezhetjük utána magunkat.

Cipullo szerint ezért érdemes kitolni a reggeli kávézás időpontját, és mondjuk délelőtt 9 és 11 között elfogyasztani az elsőt. A dietetikus szerint a legfontosabb, hogy ügyeljünk arra, az ébredés után legalább 3-4 óra teljen el, mire bevisszük az első adag koffeint, mert addigra a szervezetünk már eleve kevesebb kortizolt termel majd. Ha például valaki reggel 6-kor ébred, annak csak 9 körül tanácsos kávéznia.

Akad azonban, aki nem ért egyet Cipullo teóriájával. Melanie Dellinges táplálkozási szakember azt mondja, nem az időponton, hanem a bevitt mennyiségen van a hangsúly, kettő-négy csészénél többet pedig senkinek sem szabad meginnia egy nap. Ez némileg ellentmond egy korábbi kutatásnak, amely szerint minél több kávét iszunk, annál jobban csökken az idő előtti halálozás esélye. Este ugyanakkor már egyáltalán nem ajánlott kávézni. (hvg.hu)

Hirdetés