szentgMagyarországon elsőként Szentgotthárd nyerte el az Energiaváros címet. A svájci támogatással megpályázott elismerés nemcsak környezetvédelmi és gazdasági hasznot hoz a városnak, de a jövőben ennek a címnek a birtokában könnyebben juthat fejlesztéshez és uniós forrásokhoz is a város.

Szentgotthárd a svájci Luzern tartomány támogatásával pályázott az Energiaváros címre. Januárban és áprilisban érkezett bizottság Svájcból a Rába parti városba, hogy felmérje, megfelelnek-e a környezetvédelem és energiatakarékosság terén tett intézkedések a szigorú kritériumoknak.

A 79 feltételből legalább 51 százalékot kell egy településnek teljesítenie ahhoz, hogy elnyerje a nemzetközi Energiaváros címet – mondta el Maren Kornmann, az Energiavárosok Szövetségének külkapcsolati vezetője a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Szentgotthárd kitűnően teljesített, ami az energiatakarékosságot illeti, a vizsgálatok szerint 55 százalékot, így Magyarországon elsőként elnyerte az Energiaváros címet – jelentette be a bizottság vezetője. Ez nem egy pillanatnyi eredmény, hanem egy hosszú távú stratégiai, tervezési és minőségbiztosítási rendszer, mely garantálja azt, hogy az elért szint továbbfejlődik – tette hozzá Maren Kornmann.

A város az elmúlt két évben tudatosan készült az energiahatékonyságra. Kicserélték például a Liget hagyományos izzóit LED-ekre, új hulladékgazdálkodási rendszert vezettek be és mini vízierőművet terveztek a Rábára – mondta el Huszár Gábor polgármester.

Olyan intézkedések sora született a városban a közvilágítás megújításától kezdve a közintézmények hőszigetelésén át a világításkorszerűsítésig bezárólag, amelyek beépültek a 79 pontos vizsgálati rendszerbe, így 15-25 százalékos energia megtakarítást hajtottak végre. Ezek nélkül nem nyert volna Szentgotthárd – hangsúlyozta a városvezető.

Az energiavárosi cím amellett, hogy gazdasági és környezetvédelmi előnyt jelent Szentgotthárdnak, könnyebben megnyitja a kapukat az innovatív projektekhez és uniós forrásokhoz is – mondta el Maren Kornmann.

Számos pozitív hozadéka van a címnek azon kívül, hogy az energiahatékonyság miatt a fenntartási költségek is csökkennek, a város bekerül egy olyan közösségbe, melyen keresztül gyorsabban és hatékonyabban juthat innovatív információkhoz. Ráadásul, ha egy uniós pályázaton ott szerepel az Energiaváros címke, az az elbírálásnál is kedvező szempontot jelent.

Szentgotthárd most elnyert minősítése négy esztendőre szól, de évente felülvizsgálják az eredményeket. A városvezetés úgy döntött, folyamatosan fejleszt a cím megtartása érdekében, tapasztalatait pedig szívesen megosztja bármely magyar településsel, mely pályázna az Energiaváros titulusra.

Hirdetés