Júniusban és júliusban is sokszor be kellett kapcsolni az Országos Jégkármérséklő Rendszer berendezéseit. A két hónap során országosan 129 alkalommal.


A szoljon.hu emlékezetet arra, hogy április 15-én hatodik védekezési szezonját kezdte meg az Országos Jégkármérséklő Rendszer (Jéger), melyet 2018-ban épített ki és állított munkába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Júniusban csak Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében nyolc napon működtették a a rendszer – mondta el a lapnak Hubai Imre Csaba, a kamara vármegyei szervezetének elnöke.

A különböző helyen telepített generátorokat idén összesen 161 alkalommal kapcsolták be, és együttesen 775 órát üzemeltek.

A Jéger működését amúgy többen támadják, elsősorban laikusok. Tavaly szeptemberben számoltunk be arról, hogy Orosházán a korábbi, generátorkezelőket ért halálos fenyegetések miatt több generátor sem működött, ezáltal romlott a védekezés hatékonysága.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara akkori közleménye szerint „a kikapcsolt generátorok következtében ezen a területen romlott a védekezés hatékonysága, ezért Orosháza környékén nagyobb szemű, dió nagyságú jég esett, amely jóval komolyabb károkat okozott, mint azokon a területeken, ahol teljes kapacitással zajlott a védekezés.

agrotrend.hu / Infostart

Hirdetés