pihiKlasszikus törvényalkotási műhibának ítéli Hoffmann Gábor, az EU-JOBS Kft. szakértője, hogy a Munka törvénykönyvének januártól életbe lépő szabályozása eltérő fizetést határoz meg attól függően, melyik hónapban veszi ki a munkavállaló a szabadságát – írja az OrientPress Hírügynökség.

A probléma abból adódik, hogy a 174 órát, amivel az egy órára jutó távolléti díjat ki kell számolni, akkor is előírja a törvény, ha csak 152 munkaóra van egy hónapban, és akkor is, ha 180 munkaóra van. Vagyis rosszabbul jár a munkavállaló a szabadsággal a rövid hónapokban, vagy olyan hónapban, amikor több a munkaszüneti nap.

Másrészt a törvény távolléti díjra nem akar távolléti díjat kifizetni: a következő távolléti díj alapjából ki kell venni, plusz figyelmen kívül kell hagyni minden olyan keresményt, ami munka nélkül jár, vagyis a fizetett munkanapokat stb.

Ha valamelyik munkavállaló nem lojális a munkaadójával, az súlyos problémákhoz vezethet – erről szól az EU-JOBS Kft. eheti hírlevele. Erre példaként hozta Hoffmann Gábor a Gazdasági Rádióban azt az esetet, amikor egy diák alig tudott igazolást kapni a BKV-tól arra, hogy nem járt a busz. Ha versenyhelyzetben lévő vállalkozásról van szó, és az ügyintézők így állnak az ügyfélhez, akkor ebbe akár bele is bukhat egy cég, miután az ügyféllel nem megfelelően kommunikál a munkavállaló, és így vélhetően ugyanez történik a cég tevékenységének más területén is.

A munkavállaló nagy többsége úgy áll munkába, hogy meg akarja váltani a világot, jól akar dolgozni. Egy angol mondás szerint, ha mogyoróval fizetsz, azért csak majmokat fogsz kapni. Ha kevés pénzt kap egy munkavállaló, akkor nem is követelhet a munkáltató, ha viszont tisztességes fizetést ad a munkaadó, akkor meg tudja válogatni a dolgozóit.

Ahhoz, hogy ne legyen érdektelen, apatikus a munkavállaló, meg kell válogatni a munkatársakat, ehhez tanácsadók segítségét is lehet kérni. Másrészt olyan fizetési rendszert kell alkalmazni, ami biztosítja, hogy a munkavállaló meg is éljen a pénzéből, ne akarja a munkatárs szétlopni a céget. A tapasztalatok szerint minden cégnél megvannak a források, csak az nehezebb, mint egyszerűen a megszorításokat bevezetni. Az elismerést ráadásul nem csak forintban lehet kifejezni, lehet, hogy karriert, szakmai kihívásokat lehet nyújtani, amit persze előbb-utóbb az előrejutás lehetőségét is biztosítani kell.

Hirdetés