kutA környezet- és a vízbázis védelmét célzó stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Szentendrei-sziget településeinek önkormányzatait összefogó Szigeti Önkormányzati Társulás pénteken.

A Fővárosi Vízművek Zrt. szolgáltatási területén élő 2 millió ember ivóvízellátásában meghatározó szerepet tölt be a Szentendrei-szigeti ivóvízbázis, ahol a társaság 750 ivóvíztermelő kútjának mintegy 70 százaléka található.

A főváros és agglomerációja természetes tisztítással - úgynevezett parti szűréssel - kap innen kiváló minőségű ivóvizet. Különleges adottság, hogy Európa egyik legnagyobb, egy helyre koncentrált parti szűrésű ivóvízkészlete található a Szentendrei-szigeten.

A stratégiai együttműködési megállapodás célja, hogy az ivóvíz-szolgáltató és az érintett önkormányzatok összehangolják a környezet- és a vízbázis védelmét, és az erre fordítható pénzt a szakmai célok és a lakossági érdekek harmonizálásával használják fel.

A megállapodás az együttműködés kiemelt területeként jelöli meg egyebek mellett a települések csatornázását, az árvízi gátrendszer fejlesztését és a hulladékgazdálkodást. A természeti környezet megóvására környezetvédelmi járőrszolgálatot is létrehoznak.

(MTI)

Hirdetés