igazA kormány döntése alapján a jövőben mintegy 15 ezer, mozgásukban korlátozott gyermekeket oktató, gondozó intézmény kaphat parkolási igazolványt. A szabálymódosításnak köszönhetően az érintettek az eddiginél kényelmesebben juthatnak el az óvodába, iskolába, szociális ellátóhoz vagy a gyermekotthonba.

Az új típusú parkolási igazolványon a jogi személy neve mellett a működési engedély számát tüntetik fel. Az okmány minden egyéb tartalmi elemében és megjelenésében is megegyezik a természetes személyek számára kiállított igazolvánnyal.

Az igazolványok kizárólag akkor jogosítanak fel a parkolóhelyek használatával összefüggő közlekedési kedvezményekre, amikor az adott gépkocsit mozgáskorlátozott személy szállítására használják. Az intézmények az általuk e célra üzemben tartott járműveik számával megegyező számú okmányhoz juthatnak hozzá.

Az Országgyűlés még a tavaszi ülésszak vége előtt dönthet a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény kapcsolódó módosításáról. Az intézményi igazolványok bevezetése az idei év második felében várható. Későbbi cseréjük, pótlásuk a szükséges informatikai fejlesztést követően egyszerűsített eljárásban lesz intézhető.  

Jelenleg több mint 250 ezer magánszemély rendelkezik érvényes parkolási igazolvánnyal. Az új típusú okmány igénylésére 15-16 ezer intézménynek lesz lehetősége.

(OrientPress Hírügynökség)

Hirdetés