A párizsi olimpia szervezőinek továbbra is gondot okoz a Szajna vizének rossz minősége a folyóra tervezett úszóversenyek miatt.


Az ötkarikás ügyekben jártas insidethegames.biz szerint a francia főváros tisztségviselői arra hivatkoznak, hogy nem a csatornarendszer hibái okozzák a problémát, hanem az esőzések nyomán válik időnként túlságosan szennyezetté a Szajna. Ezért nincs is „B-terv”, és az illetékes hatóságok szerint, ha a nyári játékok alatt is kedvezőtlenre fordulna az időjárás, a megoldás az lehet, hogy néhány nappal elhalasztják a nyíltvízi úszók és a triatlonosok viadalainak, illetve az olimpiát követő paralimpia paratriatlon-versenyeinek a rajtját.

Az olimpia szervezői aggályaik mellett azt is hangsúlyozták, hogy az úszóeseményeket nem akarják máshová áttenni, ragaszkodnak a festői szépségű színhelyhez, s a városi illetékesektől várnak további intézkedéseket a Szajna vízminősége romlásának meggátolására, a vissza-visszatérő szennyeződés megakadályozására.

Tavaly több próbaversenyt is törölni kellett, annyira szennyezett volt a folyó. A Szajnában úszni 1923 óta tilos, de Anne Hidalgo polgármester, a zöld kezdeményezések jeles támogatója megígérte, hogy még az olimpia előtt ő maga is megmártózik a Szajna vizében. Erre azonban még nem került sor.

A párizsi hatóságok kitartanak amellett, hogy a víz minősége fokozatosan javul, de a 2023 júniusa és szeptembere között vett minták egyike sem felelt meg az európai szabványoknak, amelyek az úszáshoz szükséges vízminőségi mutatókra vonatkoznak.

A portál megszólaltatta a nyíltvízi világbajnoki ezüstérmes francia Marc-Antoine Olivier-t, aki úgy nyilatkozott, izgatottan várja, hogy a Szajnában, történelmi helyen versenyezzen. „Még ha koszos is a folyó, szívesebben úsznék Párizs belvárosában, mint egy névtelen vízben” – jelentette ki.

Hirdetés