Szeptember 30-án és október 1-jén rendezik meg a Nemzeti Vágta döntőjét Szilvásváradon. Kelet-Közép-Európa legnagyobb amatőr lovas eseménysorozatának végső küzdelmébe 60 felnőtt lovas és 32 fiatal versenyző jut be.


A lovas ünnep szilvásváradi fináléjára kvalifikáló versenyek májustól szeptember végéig zajlanak. Május elején a Partiumi Vágtát, a Nemzeti Vágta Bihari Előfutamát rendezték meg, míg utoljára, szeptember 23-án a Viharsarki Vágtán, a Nemzeti Vágta Sarkadi Előfutamán lehet buzdítani a versenyzőket.

A tájékoztató szerint idén összesen tíz magyarországi és öt határon túli helyszínen tartanak előfutamokat, a döntőt pedig a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban tartják, ahol jövőre négyesfogathajtó világbajnokságot is rendeznek.

Ahogy szervezők írják, a pálya előnye az épített talaj, valamint az, hogy minden nézői székről belátható.

„A sűrűbb fordulóknak köszönhetően technikásabb a pálya, a képzett lovaglás, taktikus versenyzés lehet eredményes, nem lesz elég a gyorsaság” – idézi a közlemény Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgatót.

A közlemény szerint az előző évekhez képest változás, hogy Szilvásváradon négy páros fog egyszerre starthoz állni, valamint az elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat.

Idén többen kapnak lehetőséget a továbbjutásra, ugyanis középfutamokat iktattak be a Kishuszár Vágtán, valamint a nemzetközi futam lovasai őshonos magyar lófajtán, lipicai lovakon fognak lovagolni. Nyolc ország részvételével zajlik majd a küzdelem, amelyen idén nem vesz részt Magyarország - áll a közleményben.

Hirdetés