indexAugusztusban a fogyasztói árak 6,0%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A KSH jelentése szerint egy hónap alatt jelentősen emelkedett az üzemanyagok ára, miközben árcsökkenés következett be többek között az élelmiszerek és a ruházkodási cikkek körében – írja a Népszabadság.

 

Egy hónap alatt – 2012. júliushoz viszonyítva – a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek ára 0,9 százalékkal csökkent, meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 7,3 százalékos árcsökkenése következtében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek. Árcsökkenés volt megfigyelhető a sajt (2,0 százalék) és a párizsi, kolbász (1,5 százalék) esetében. Növekedett a sertészsiradék (2,2 százalék) és a sertéshús (1,8 százalék) ára.

A főcsoportok közül az egyéb cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal nőtt. Az átlagnál nagyobb mértékben emelkedett a szeszes italok, dohányáruk (0,5 százalék) és a szolgáltatások ára (0,3 százalék), ez utóbbin belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 2,6 százalékkal kellett többet fizetni.

A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,8 százalékkal kellett kevesebb fizetni. A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés volt megfigyelhető (0,2-0,2 százalék).

12 hónap alatt, 2011. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (32,3 százalék), a sertészsiradék (25,1 százalék), a csokoládé, kakaó (19,6 százalék), az idényáras élelmiszerek (13,2 százalék) és a sertéshús (10,4 százalék) ára.

Árcsökkenés következett be a liszt (8,5 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 14,1 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén átlag felett, 7,9 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 13,5 százalékkal drágultak. A háztartási energia átlag feletti 6,2 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 9,4 százalékkal, a távfűtés 8,4 százalékkal drágult.

A szolgáltatások esetében 4,1%-os volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 8,1 százalékkal, a csatornadíj 5,3 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (3,5 százalékkal), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, 2011. augusztushoz képest.

Az EU 27 tagországában 2012. júliusban a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011. júliusban. A legkisebb áremelkedést Svédországban (0,7 százalék) és Görögországban (0,9 százalék), a legnagyobbat Magyarországon (5,7 százalék), valamint Máltán (4,2 százalék) mérték.

A búza és a kukorica árának robbanása miatt az élelmiszerárak növekedése számottevően meghaladhatja a korábbi várakozásokat, ezért a forint erősödése és az igen gyenge belső kereslet ellenére magasabb inflációs pályára számíthatunk. A következő hónapokban 6 százalék fölé emelkedhet az infláció, majd novembertől 5,5 százalék közelébe mérséklődhet a tavalyi jövedéki adó emelések kiesése miatt, így az éves átlagos infláció 5,7 százalék lehet - mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Bázishatások miatt (januári áfa emelés) jövő év elején tovább mérséklődhet az infláció, ezt azonban tompíthatja a tranzakciós adó bevezetése, ami a szolgáltatások árait növeli. Így a jövő év közepéig fokozatosan 4 százalék közelébe csökkenhet a pénzromlás üteme. A jövő évi átlagos infláció kissé 4 százalék felett lehet, azaz továbbra sem teljesül a 3 százalékos inflációs cél elérése, amire legkorábban 2014 elején látunk lehetőséget.

Az augusztusi kamatcsökkentést követően bizonytalanabbá váltak az IMF tárgyalások, valamint nőttek az inflációs kockázatok, ezért a következő hónapokban indokolt lehet az óvatosság. A hazai kockázati megítélés jelentősen javult az elmúlt hónapokban, ez azonban szinte teljes mértékben a nemzetközi kondíciók enyhülésének köszönhető.

 

Hirdetés