parlament01Részben átírta az országgyűlés a hegyközségekről szóló, idén január 1-jén hatályba lépett törvényt, mert az előterjesztők szerint több olyan rendelkezést is tartalmazott, amely nehezíti az egyértelmű jogértelmezést. A módosítással kibővítették a hegyközségi járulék fizetésére kötelezettek körét a szőlészeti és borászati felvásárlókkal.

A fideszes Font Sándor javaslatára a zárószavazás előtt rögzítették a törvénymódosításban, hogy a szőlészeti termelőknek nem kell hegyközségi járulékot fizetniük a megtermelt szőlőmennyiség után, amelyet borászati termelő hegyközségi tagnak vagy szőlészeti és borászati felvásárlónak értékesítettek. Ezt a dupla fizetés méltánytalanságával és indokolatlanságával magyarázta a politikus, hiszen a felvásárló borásznak is van járulékfizetési kötelezettsége.

Emellett a jövőben többen élhetnek majd szavazati jogukkal a hegyközségi közgyűlésen, vagyis a hegyközség legfelsőbb önkormányzati testületében. Az eredeti változat szerint a közgyűlésen csak azok szavazhattak volna, akik járulékfizetési kötelezettségüknek határidőre eleget tettek, ám a módosítás alapján szavazati joguk lesz azoknak is, akik fizetési kötelezettségüket az adott év első közgyűlési napját megelőzően legalább öt nappal teljesítik. Így növelhető a részvétel a döntéshozatalban - az indoklás szerint.

Az országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a most részben átírt hegyközségi törvényt. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nemrégiben egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy az új hegyközségi törvény elfogadásával az átlátható viszonyok megteremtése volt a cél, továbbá az, hogy érvényesüljön a tulajdon és az alkotás szabadsága ezen a területen. Tiffán Zsolt borász, a parlament mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának fideszes elnöke, az új hegyközségi törvény kezdeményezője ugyanott azt mondta, hogy az új hegyközségi törvény a várhatóan évekig tartó magyar borreform fontos alkotóeleme. Célja a minőség és a hitelesség feltételeinek megteremtése volt az ágazatban. Ezért változott meg a hegybírók státusa, és ezért váltotta fel az egy tag egy szavazat elvét a területalapú szavazás.

Hirdetés