Megoldás pár négyzetméteren, hogy a városaink ne forrjanak fel a klímaváltozás miatt.


Enyhíti a hőszigethatást, megköti a port, és méretéhez képest eszméletlen mennyiségű oxigént termel: az úgynevezett Miyawaki-erdőhöz mindössze pár négyzetméternyi terület szükséges, mégis ez lehet az egyik legjobb módszer arra, hogy bezöldítsük a felforrósodó nagyvárosokat.

Bármilyen jó lenne, nem létezik olyan bolygómentő recept, ami egy csapásra megoldja azt az összetett ökológiai problémát, sőt, katasztrófát, amit az emberi tevékenység okozott. De létezik egy módszer, ami nem túl látványos, mégis meglepően pozitív hatást gyakorol a lokális környezetre. Szerencsére itthon is egyre több helyen tűnnek fel a mindössze néhány négyzetméteres minierdők. De honnan ered a módszer?

Egy Miyawaki Akira nevű botanikus és növényökológus a múlt század második felében megfigyelte, hogy hazája erdeiben sok a tűz, a faipar által erőltetett fafajok erdei könnyebben meggyulladnak, és a viharok is jobban megtépázzák őket, mint a természetesen fejlődő erdőket. Emiatt saját módszer kifejlesztésébe fogott, aminek lényege, hogy őshonos fajokhoz nyúl vissza, és akár még a legszennyezettebb levegőjű nagyvárosokban is működik.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés