Eddig közel 1400 fő regisztrált a Karrier Híd programba. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jelentkezési határidőt 2012. április 30-ig meghosszabbítják, így 2012. április 30-ig regisztrálhatnak mindazok, akiket érintett a januári, közszférában végrehajtott létszámcsökkentés. Közlemény.

A Kormány a gondoskodó elbocsátás szellemében a személyügyi intézkedésekkel párhuzamosan indította el a Karrier Híd Programot, amely a létszámcsökkentésben érintettek számára a további elhelyezkedéshez nyújt segítséget, elsősorban a verseny- és civil szféra irányába. A program lényege, hogy a közszférából távozókat segítik azzal,  hogy a piaci  munkáltató számára egy éven keresztül a minimálbér kétszereséig 50 %-os járulékkedvezményt, a valamint szociális hozzájárulási adókedvezményt biztosít.

A vonatkozó jogszabály szerint a szociális hozzájárulási adókedvezmény a bruttó munkabérnek, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 13,5 százalékával egyenlő. A szociális hozzájárulási adó mértéke alapszabályként az adóalap 27 százaléka. A kedvezményezettnek azonban nem ezt a mértéket, hanem csak 13,5 százalékot kell megfizetnie, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a célcsoport újrafoglalkoztatása esetében a teljes adónak csak a felét (50%-át) kell megfizetni.

A Kormány célkitűzései között kiemelt helyet foglal el a közigazgatási szervezet és az eljárások egyszerűsítése, a kisebb létszámmal is hatékonyan működő közigazgatás létrehozása. A közigazgatási eljárások egyszerűsítésének fontos eredménye, hogy a korábbiakban működő 650 kormányzati szerv helyett napjainkban már csak 320 tevékenykedik, ezért vált szükségesség a foglalkoztatottak létszámának csökkentése. 

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Sajtó Főosztály)

Hirdetés