szamlaAugusztusban már 62,6 milliárd forintra rúgott a költségvetés intézmények lejárt, ki nem fizetett adóssága. A kifizetetlen számlaállomány fokozatosan emelkedik, jól tükrözve a pénztelenséget a költségvetési rendszerben. A 2013-as büdzsében pedig további megszorítások jönnek - írja Papp Zsolt a napi.hu-n megjelent cikkében.

Újabb csúcsra jutott a költségvetési intézmények lejárt tartozása, augusztusban a Magyar Államkincstár adatai szerint már 62,6 milliárd forint volt, ami 5,74 milliárddal magasabb a júliusi és 17 milliárddal magasabb az év eleji nyitóállománynál. Ez csak a jéghegy csúcsa, hisz a kincstár hónapról hónapra csak a már lejárt, vagyis réges-rég esedékessé vált számlák állományát közli. A közintézmények ma már nem ritkán elve 180 napos, vagyis fél éves fizetési határidővel fogadja be a számlákat, vagyis a még le nem járt, ám hamarosan esedékessé váló tartozások állománya elérheti a 150 milliárd forintot.

Más szemszögből nézve a beszállító cégek 150-200 milliárd forinttal finanszírozzák a költségvetést kamatmentesen, amely jó üzlet az államnak, de nem annak a beszállítónak, amelynek a nem létező bevételi után még adót is kell fizetni.

Mint az látható az adósságállomány az idén ugrott meg, ugyanis januártól vette át az állam a csődbe ment önkormányzatok és a megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi, oktatási intézményeket, azok adósságaival együtt. Ugyanakkor, mint látható az elmúlt hónapokban is fokozatosan nőt a lejárt számlák állománya, ami már egyértelműen a költségvetési intézmények alulfinanszírozottságára utal.

A folytatás sem kecsegtet semmi jóval: a 2013-as költségvetés végszavazását a kormány elhalasztotta, formálisan az IMF tárgyalásokra hivatkozva, valójában azt a 400-600 milliárd forintos lyukat kell majd valahogy befoltozni a büdzsén, amit a munkahelyteremtő program, a vártnál kisebb gazdasági növekedés, valamint a MNB tranzakciós illeték hatálya alóli kivétele üt.

A kormányban már megindultak az ötletelések, az IMF által is hangoztatott olcsóbb állam értő fülekre talál a kormányban is: Giró-Szász András kormányszóvivő a hétfőn már úgy nyilatkozott, hogy a kormány megvizsgálja, mekkora elbocsátásokra kerülhet sor a közszférában, illetve az önkormányzati intézményeknél. Információk szerint 5-10 százalékos leépítésre is sor kerülhet, legalábbis ilyen forgatókönyveket vizsgáltak a nemzetgazdasági tárcánál.

Mint az írtuk augusztusban - 872 költségvetési intézmény - 5,74 milliárd forinttal nőtt a kifizetetlen számlaállomány, így az 62,68 milliárd forintra emelkedett. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 8,2 milliárd forint, (nem adójellegű, saját felügyeleti szervnek, illetve a korábbi tulajdonos önkormányzatnak meg nem fizetett adósság). A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány tárgyhóban 50 milliárd. A 872 megfigyelt intézmény 487-nek volt kisebb nagyobb tartozása, ebből minősített 85.

A tartozás a 60 napon túli tartományban, jelenleg 23,7 milliárd forint, ebből a minősített (50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó, lejárt, esedékes 60 napon túli) adósság jelenleg 22,6 milliárd forint. A minősített adós intézetek száma kissé növekedett, a tartozás 79 intézmény között oszlik meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet 41,07 milliárdos tartozása, az összes adósság 65,52 százaléka, a minősített tartozás. Ebből a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,7 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 16,8 milliárd, a városoktól átvett kórházaké 9,2 milliárd forint.

Hirdetés