lovasmezoorokAz Országos Polgárőr Szövetség és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány együttműködése keretében lovas elméleti felkészítő képzést tartanak Lakiteleken. Három hétvégén találkoznak a Népfőiskolán, és kiemelkedő szakmai tudású előadók tolmácsolásában a lóról, a tartás technológiájáról és a lovaglásról, valamint a hajtásról hallgatnak meg előadásokat.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnökségének szakmai tagozataként 2012. április 20-án alakult meg a lovas tagozat, majd a Népfőiskolán tartott tavalyi egyeztetésen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke felajánlotta, hogy a népfőiskola területén - az úszásoktatás mintájára - a lovasoktatás is megvalósulhasson – mondta el Rácz Adrienn, az OPSZ lovas tagozatának elnöke. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy az előadássorozat hasznos lesz azoknak is, akik már rendszeresen adnak lóval megerősített szolgálatot, és azoknak is, akik még csak most gondolkodnak a szervezett formában való együttműködésről.

A lovas tagozat elnöke beszámolt arról, hogy 2012 májusában megkezdődött a tagszervezeti egyesületek lovas tevékenységének felmérése. A júliusi összesítés alapján a polgárőr egyesületek 18 lóval rendelkeztek, a polgárőrök magántulajdonában pedig 145 ló volt, amelyekkel 186 polgárőr lovas rendszeres szolgálatot látott el. A megyék adatait elemezve Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Pest, Vas és Veszprém megyében volt a legaktívabb a lovas járőrszolgálat.

Az együttműködés első lépéseként 2012. augusztus 18-án rendezték meg Lakiteleken az I. Országos Polgárőr Lovas Szemlét, Toborzó és Ügyességi Versenyt. A szemle alkalmával 90 résztvevő tett polgárőr fogadalmat - nagyobb részt lóháton vagy fogaton ülve. Egyúttal 10 polgárőr egyesület, 3 megyei polgárőr szervezet és 2 lovas egyesület is csatlakozott a tagozathoz. Rácz Adrienn nagy eredményként értékelte, hogy 2012 decemberére a lovasok száma 186-ról 216-ra, a szolgálatot ellátó lovaké pedig 145-ről 211-re növekedett.

Lakitelek polgármestere, Felföldi Zoltán maga is lovas polgárőr. Elmondta: a településen több mint húsz tagja van a polgárőrség lovas tagozatának. Lakiteleken az általános iskola 3. osztályos tanulói a testnevelés óra keretében megtanulnak egy év alatt lovagolni, ehhez a lovas polgárőrök nyújtanak segítséget.

Hirdetés