Egyre jobban nyílik a társadalmi olló Magyarországon, és egyre többen csúsznak le a szegénységbe, mondja az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Az így felnövő gyerekekre nehéz lesz részvételi demokráciát építeni.


A szegénységi mutatók 2022-ben hosszú évek után először romlottak derült ki a KSH legújabb kiadványából, amely a magyar háztartások életszínvonalát vizsgálja. Eszerint nőni kezdett azoknak a száma, akiket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség fenyeget. 1 millió 863 ezer ember tartozik ebbe a kategóriába, ami a magyar társadalom 19,6 százalékát jelenti. A lecsúszás a gyerekeket fenyegeti leginkább, míg 2021-ben a 18 éven aluliak 18,1 százaléka számított fenyegetettnek, 2022-ben már 24,4 százalék.

Közben egyre inkább nyílik a társadalmi olló, a leggazdagabb és a legszegényebb ötöd jövedelme között 2021-ben 4,3-szoros volt a különbség, 2022-re már 4,8-szorosra nőtt.

Mi történik eközben a társadalom legmélyebb rétegeiben, ott ahol a kirekesztettség és a lakhatási szegénység generációról generációra öröklődik? 

A beszélgetés L. Ritók Nórával, az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjével és alapítójával itt olvasható

Hirdetés