Az Ipolytölgyes önkormányzata számos környezeti kitüntetés és minisztériumi dicséret mellett komoly nemzetközi elismeréssel is rendelkezik. A Hosszúlétra önkormányzati szemlélet kialakításáért a bécsi székhelyű Social Marie szervezet I. díjjal jutalmazta Ipolytölgyest 2023-ban.


A Hosszúlétra közösségi eszközkölcsönző egész évben nyitva van. A kölcsönzés pedig természetesen ingyenes. Van itt teleszkópos nyelű fűrész, sörpad, mankó vagy fürdetőszék, üst vagy üstház, de akár túrakerékpár is. 

– Amikor elkezdtük, s beszereztem az első eszközt, egy háromszor 11 fokú létrát, többen fintorogtak, nem jön össze, mondták, tönkreteszik a dolgokat. Aztán kiderült, hogy fényesen működik – összegzi tapasztalatait a 66 éves Radnai Bertalan, aki tíz éve független polgármestere a festői szépségű börzsönyi falucskának.

– Az önkormányzatnak szolgálnia kell, nem lehetünk híján a közösségi megoldásoknak. Traktorunk is van, amivel meg lehet oldani az őszi szántást. A covid ösztönzött bennünket arra, hogy kitaláljuk a „projektjeinket”. Ha a járvány idején úgyis otthon kell maradni, kiadtuk a jelszót, irány a kert. Volt idő, amikor elszaporodtak egyes falurészeken a patkányok. A falufejlesztési fórumon kisütöttük, hogy minden ingatlanba rágcsálóirtó dobozokat kell kihelyezni. Kezdetben egymillió forintunkba került, ma már elég rá 200 ezret költeni. A faluban nincs iskola, óvoda és bolt. Úgy oldottuk meg, hogy a gyerekeket Letkésre visszük a saját mikrobuszunkkal reggelente, az idősekkel pedig heti két alkalommal Vámosmikolára megyünk bevásárolni. Minden probléma magában hordozza a megoldást. Én pedig a megoldások híve vagyok.

Ipolytölgyesnek 250 lakosa van. A legutóbbi választáson (2019-ben) 170-en szavaztak, abból Radnai úrra száz voks jutott. Akinek fő víziója, hogy Ipolytölgyes önálló falu legyen, ne föntről mondják meg az ittenieknek, hogy mikor mit kell csinálni. A falu határában van egy alkatrészüzem, ahol 800-an dolgoznak, a katolikus egyház 35 éve alapított Szent Erzsébet Otthonában is 120 helyi talál munkát. Itt dolgozott egyébként polgármestersége előtt az eredetileg állattenyésztő üzemmérnök végzettségű Radnai Bertalan is, aki azt vallja, hogy életének döntő mozzanata a társadalmi hasznosság.

A polgármester különben nem indul az idei választáson, a családjában szeretné hasznossá tenni magát.

Hirdetés